Harry Potter si pocalul de foc (Harry Potter#4) - J.K.Rowling

             In Harry Potter si pocalul de foc, scoala de vrăjitori si vrăjitoare Hogwarts se pregătește de Trimagiciada/ Turnurile celor Trei Vrăjitori, o competiție periculoasă între 3 scolie de magie (Hogwarts, Beauxbatons, Durmstrang) la care au voie să participe numai elevii vrăjitori de  minim 17 ani.

              Harry ajunge la familia Weasley, unde se intalneste cu cei mai buni prieteni ai lui, Ron si Hermione. Toti asteapta cu nerabdare Cupa Mondiala de Quidditch.  Deși Cupa s-a desfasurat normal, finalul acesteia naste nenumarare intrebari. La final, deasupra locului unde erau unde se aflau atatia vrăjitori si multi angajati ai Ministerului Magiei, apare Semnul Întunecat, care era semnul distinctiv al Lordului Intunericului.

             Întorsi  la Hogearts totul este dat uitării si ne pregatim pentru Trimagiciada. Este un eveniment organizat la inițiativa lui Albus Dumbledore. Iata ca sosește si seara care se desemnează concurenți: de la Beauxbatons, Fleaur Delacour, de la Durmstrang, Vicktor Krum (gonaciul echipei naționale de Quidditch a Bulgariei) si de la Hogwarts, Cedric Diggory, reprezentantul casei Hufflepuff. Cand toti cred ca selectia s-a încheiat, în ziua de Hallowen,  Pocalul de Foc, un artefact magic, scuipa un alt nume, Harry Potter, care are doar 14 ani.

             "- Cine-i arbitrul imparțial care va decide cine-s participanții? intreba Harry.

             -Habar n-am, zise Fred, dar asta-i persoana pe care trebuie s-o fraierim. Cred ca se rezolva cu câteva picături de Potiune de Imbatranire, George...

             - Dar, oricum, Dumbledore stie ca nu sunteti majori, observă Ron.

             - Și ce dacă? Nu el decide cine participa. Păi nu? spuse Fred cu un aer șiret. "

             De departe mult mai complex decât primele trei, volumul 4 face trecerea către o altă etapă din lumea vrajitoreasca. Este prima carte din serie care se termina cu o moarte tragică, de impact. 

              " Dacă vrei să vezi cum e un om, uită-te la cum își tratează subordonații, nu egali ..."

             Volumul debutează cu un bătrân Mageamiu, care aparent nu are legatura cu povestea, suspectat care i-ar fi ucis pe proprietarii unui conac din zona. 

             Harry Potter, aflat inca in vacanta il visează pe Voldemort care vorbește cu detașare de crimele comise de curând si de cum planuieste sa-l omoare pe Harry Potter. Băiatul se trezeste cu o durere enormă a celebrei cicatrice in forma de fulger.


            "- Moody, in scoala noastra, Transmutatia nu se foloseste niciodată ca pedeapsa, spuse doamna profesoară McGonagall cu glas pierit. Sunt sigura ca profesorul Dumbledore te-a informat.

          - Ihi, parc-a zis el ceva  in sensul asta, confirma Moody, scarpinandu-si nonșalant barbia. Dar m-am gandit ca o scuturatura zdravana..."

             "Înțelegerea este primul pas spre acceptare si numai prin acceptare este posibilă vindecarea."

             "Dacă amortizam durerea pentru o vreme, nu facem decât să o amplificam si mai tare in momentul in care, în cele din urmă, o vei simti."

              "Iti mai spus inca o data: fa pașii pe care ti i-am sugerat si toata lumea te va tine minte - fie ca esti sau nu Ministru- ca pe unul dintre cei mai curajoși miniștrii ai Afacerilor Magice pe care i-am avut. Refuza sa acționezi si istoria te va tine minte ca pe cel care s-a dat la o parte si i-a acordat lui Voldermort o a doua sansa de a distruge lumea pe care am incercat noi sa o reconstruim! (... Dacă hotărârea ta de a închide ochii te va duce pana într-acolo, Cornelius, spuse Dumbledore, am ajuns in punctul in care drumurile noastre se despart."

             "Ce-i scris o sa se întâmple oricum si can' s-o intampla, om vedea noi ce-i de făcut... Ai făcut exact ce-ar fi facut si taica-tau si sa stii ca la mine asta-i cea mai mare lauda."

             " Suntem puternici doar atata vreme cat rămânem uniți, iar atata vreme cat suntem dezbinati, suntem slabi."

             J.K.Rowling, pe numele ei Joanne Rowling este una dintre cele mai cunoscute scriitoare britanice ale tuturor timpurilor. Primul volum din seria care a facut-o celebra, a fost respins inițial de 12 edituri. 

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Cateva motive sa iubesti viata - Matt Haig

Inclestarea regilor (Cantec de gheata si foc #2) - George R.R. Martin

Biblioteca de la miezul noptii - Matt Haig