Harry Potter si prizonierul din Azkaban (Harry Potter #3) -J.K.Rowling

              Suspansul sta la baza acestei carti si te face sa astepti finalul cu sufletul la gura. Acest volum are si parti emotionante. Il gasim pe Sirius, nasul lui Harry, cel care este considerat vinovat pentru moartea parintilor lui Harry.

              Harry se intoarce pentru al treilea an la Hogwarts cand aflam ca Sirius Black a evadat din inchisoarea din Azkaban (inchisoarea vrajitorilor) si toata lumea crede ca este pe urmele lui Harry Potter. A fost auzit spunand  in mod repetat: "Este la Hogwarts". Sirius Black este primul vrajitor care a scapat din Azkaban.  Din acest motiv scoala este pazita de dementori. Acestia  pazesc si Azkabanul si fura fericirea din oameni ai ii fac sa retraiasca cele mai ingrozitoare amintiri. Sunt cosmarul lui Harry, pentru ca il fac sa retraiasca ultimele clipe ale parintilor lui. Acest lucru i se intampla si prima oara cand  ii intalneste in trenul care il  duce la scoala cand lesina spre amuzamentul lui  Draco si al prietenilor lui.

               La prima oara de divinatie, profesoara Trelawney vede in frunzele de ceai din ceasca lui Harry un semn prevestitor de moarte. Sirius este considerat cel mai periculos prizonier din fortareata Azkaban. E un pericol pentru  oricine ii iese in cale. Se spune ca a ucis 13 oameni cu un singur blestem si i-a fost foarte apropiat lui Stim Noi-Cine.

               Sirius Black a fost cel mai bun prieten al lui James Potter si pastratorul secretului Potterilor. Black i-a fost cavaler de onoare lui James cand s-a insurat cu Lily. Sirius a fost nas pentru Harry. Potterii isi dadusera seama ca "Sim-Noi-Cine" voia sa-i omoare. Dumbledore le-a spus Potterilor sa se ascunda si ca metoda cea mai buna era Vraja Fidelius. Aceasta vraja implica ascunderea prin magie a unui secret in sufletul cuiva. Informatia e ascunsa in persoana aleasa sau pastratorul secretului  si prin urmare e imposibil de aflat daca n-o divulga pastratorul insusi. "Cat timp pastratorul secretului refuza sa vorbeasca, Stim-noi-Cine n-avea decat sa caute ani in sir prin sat unde stateau Lily si James si tot nu-i gasea - nici daca statea cu nasul lipit de geamul de la sufrageria lor!" Dumbledore se oferise sa fie el pastratorul secretului Potterilor.

               Inca de cand invata la Hogwart, școala de vrajitori, Harry a reușit sa salveze singura piatra filosofala existenta si sa omoare monstrul lasat de  Salazar Viperin in camera secreta din castel. Harry Potter pare sa fie un magnet pentru  necazuri.

               Volumul Harry Potter si prizonierul din Azkaban incepe cu Harry aflat la unchiul si matusa lui si incercand sa-i convinga sa-i semneze invoirea pentru a vizita singurul oras din Marea Britanie locuit integral de vrajitori. Risca  sa fie exmatriculat atunci cand  se cearta insa cu matusa Marge pentru ca  aceasta ii jigneste in mod repetat parintii si el ii face o vraja si apoi pleaca de acasa.

               " - A meritat-o, spuse el, respirand gafait. A gasit ce-a cautat. Nu te apropia de mine.

               - Plec,  mai zise el. M-am saturat."

               Avem un nou profesor la Tehnici de aparare contra magiei negre, după Quirell si Lockhart si credeam ca acesta va ramane pentru mai multi ani. Nu va spun prea multe, dar nici Remus Lupin  nu  va sta mai mult de un an. 

               " -Nasul tau? se zborsi unchiul Vernon. N-ai niciun nas!

               -Ba da, se insufleti Harry. A fost cel mai bun prieten al mamei si al tatei.  E un ucigas condamnat, dar a evadat din inchisoarea vrajitorilor si acum se ascunde. Totusi, ii place sa tina legatura cu mine... sa vada ce mai fac... sa se asigure ca sunt fericit...

               Si, zambind larg la vederea expresiei de oroare de pe fata unchiului Vernon (...) pregatit pentru o vara care promitea sa fie mult mai buna decat cea dinainte."

               Rolling a scris trei volume asociate seriei Harry Potter, in scopuri caritabile: Quidditch: o perspectiva istorica, Animale fantastice si unde le poti gasi (ambele pentru Comic Relief) si Povestirile Bardului Beedle (pentru Lumnos). Al doilea volum asociat a fost sursa de inspiratie pentru o serie de cinci filme produse de Warner Bors. A colaborat si la scrierea unei piese de teatru, Harry Potter si copilul blestemat, cu premierea la un teatru din West End in vara lui 2016. 

               In 2012 a fost lansata compania digitala a lui J.K.Rowling, Pottermore, cu texte inedite pentru fani.

               J.K.Rowling mai scrie romane politiste sub pseudonimul Robert Galbraith. A primit multe premii si distinctii, inclusiv OBE (Ordinul Imperiului Britanic) pentru servicii aduse literaturii dedicate copiilor, Legiunea de Onoare si Premiul Christian Andersen.

               Gasiti carte  libris.
Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Cateva motive sa iubesti viata - Matt Haig

Inclestarea regilor (Cantec de gheata si foc #2) - George R.R. Martin

Biblioteca de la miezul noptii - Matt Haig