Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

           Spre sfarsitul lui mai 1845, intr-o noapte alba, doi debutanti din literatura rusa, prozatorul D.V.Grigorovici si poetul N.A.Nekrasov, citesc un manuscris inmanat de autorul sau pentru a fi lecturat si a i se stabili valoarea literara. Dimineata, uimiti de valoarea manuscrisului intitulat Oameni sarmani, cei 2 tineri scriitori alearga la criticul Belinski si-i inmaneaza acestuia manuscrisului "noului Gogol", cum l-au numit ei pe Dostoievski. Belinski citeste manuscrisul si confirma valoarea autorului pe care doreste sa-l cunoasca cat mai curand.

           Oameni sarmani, roman epistolar  publicat in 1846, reprezinta piatra de temelie a universului dostoievskian. Acesta trateaza problema omului neinsemnat in societate, functionarul marunt, care se zbate in penuria Sankt Petersburgului anilor 1800. 

           Makar Devuskin, un functionar batran si sarac, traieste intr-o camaruta amenajata in bucataria gazdei sale, dincolo de un perete macinat de igrasie. In ciuda conditiilor, batranul copist este bucuros cand priveste pe fereasta, la camera luminata a rudei sale indepartate, Varvara Alexeevna, o fata saraca, dar bolnavicioasa.

           " Sa-mi fie permis, maicuta orice se-intampla cu soarta omului e dat de la Domnul.Unuia ii este dat sa umble cu epoleti de general, altuia sa fie consilier titular, unuia sa comande, altuia sa se supuna fara cracnire si sa asculte plin de spaima. Toate sunt stabilite dupa capacilitatile omului, unul e capabil de ceva, altul de altceva, iar capacitatile sunt date chiar de Dumnezeu. Sunt in slujba de aproape treizeci de ani, slujesc ireprosabil, nu umblu baut, niciodata n-am provocat vreun incident, in calitate de cetatean care are o constiinta, consider ca am defecte, dar si calitati (...) Am ajuns sa-ncaruntesc in slujba, nu stiu sa am vreun pacat deosebit. Desigur, cine nu pacatuieste in lucrurile mici? Oricine e cu pacat, chiar si tu, maicuta! Dar niciodata nu mi s-au putut imputa mari abateri si greseli, n-am incalcat dispozitiile si linistea publica."

           Intre cele doua rude incepe un schimb de scrisori impresionant, constant, plin de tristete, sacrificiu si bunatate. Makar isi sacrifica toti banii pentru a-i trimite Varvarei mici cadouri. Proprietara ii tot atrage atentia lui Makar sa plateasca chiria si chiar il ameninta ca il va da afara. Varvara, la randul ei, isi sprijina prietenul atunci cand are ceva bani in plus. 

           "Oh, Varenka, e chinuitor sa auzi "In numele lui Hristos" si sa treci mai departe, sa nu dai nimic, sa spui "Sa-ti ajute Dumnezeu!""

           Dupa mai multe schimburi de carti despre literatura, Makar ii scrie Varvarei

           "Bun lucru e literatura, Varenka, foarte bun asta am aflat de la ei acum trei zile. Un lucru profund. Intareste inimile oamenilor, te invata - si cate - si cate lucruri diferite nu se scriu despre asta prin carti. Si e foarte bine scris. Literatura e un tablou, o critica subtila, o morala si un document."

           Dostoievski prezinta prin Makar Devuskin conditia omunul neinsemnat in societate, ridiculizat de oamenii instrariti, cuprins de o penurie cumplita, dar care se increde in Dumnezeu si-I multumeste pentru fiecare clipa de viata. 

           Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul dintre cei mai importanti si influenti scriitori ai lumii. La o varsta frageda a suferit prima criza de epilepsie.

           Dupa o serie de incercari literare lipsite de succes, a publicat romanul epistolar Oameni sarmani. L-a scurt timp au venit microromanele Nopti albe si Netoska Nezvanova.

           Momentul crucial al vietii scriitorului l-a reprezentat anul 1849, cand a fost arestat si condamnat la moarte pentru legaturile sale cu un grup subversivde intelectuali din Cercul Petrasevski. Abia in ultima clipa sentinta i-a fost comutata de tar  la deportare si munca silnica. Dupa patru  ani de ocna, urmati de alti cinci de serviciu militar obligatoriu in cadrul Regimentului Siberian, a revenit la Sankt Petersburg si si-a reluat activitatea literara. A publicat apoi Amintiri din casa mortilor, Crima si pedepsa, Idiotul, Demonii, Adolescentul, Fratii Karamazov.

            Gasiti cartea la libris. Oameni sarmani este primul roman social din literatura rusa.

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Biblioteca de la miezul noptii - Matt Haig

Cateva motive sa iubesti viata - Matt Haig

Urzeala Tronurilor ( Cantec de gheata si foc #1) - George R.R. Martin