Inclestarea regilor (Cantec de gheata si foc #2) - George R.R. Martin

             La fel ca si primul volum, Urzeala Tronurilor, Inclestarea regilor a fost premiata cu Premiul Locus si nominalizata la Premiul Nebula. 

             Am adorat primul volum si abia astept sa ajung la partea in care actiunea nu mai este transpusa in serial.  Lumea lui George R.R. Martin ma fascineaza. Sunt deosebiri si in acest volum, cum au fost si in primul. Jon Snow nu a ales sa se duca la Zid, ci tatal lui a ales pentru el.

             Actiunea din acest volum are loc imediat dupa ce Daenerys a adus pe lume trei dragoni, in urma unor vraji necurate. 

             Nasterea dragonilor e acompaniata de inceata revenire a magiei in Westeros si Essos si de o cometa rosie care guverneaza peste intreaga desfasurare de forte din Inclestarea regilor. Debarcaderul Regelui este amenintat de flota puternica a lui Stannis Baratheon, fratele lui Robert, succesorul de drept al Tronului. 

             Moartea regelui Robert a sfasiat regatul din toate partile. Frati  care se lupta intre ei, tradari, uneltiri, comploturi, urzeli. Nimic nu este rostit fara interese ascunse. Toti se banuiesc, toti spioneaza si toti isi doresc puterea si gloria. Manati de increderea in proprii Zei, de dorinta de razbunare, toti cei patru regi (unul numit Mostenitorul de drep al Tronului de Fier, restul autoproclamati si recomandati fie de lorzi, fie de ambitii proprii) isi strang armatele si vaneaza cea mai mica gresala sau o fisura cat de mica in planurile strategice ale celorlalti. Totul aminteste de Razboiul  Rozelor, care a stat la baza acestei serii exceptionale. Denumirea a inspirata de blazoanele casei de York alb si rosu pentru casa Lancester.  Ambele case s-au tras din dinastia Regala a Plantagenetilor si aveau pretentii la tron, invocand descendenta dupa Eduard al III-lea. Despre razboiul Rozelor am scris in Regina Rosie, Regina Alba, Doamna Apelor, Regina matasurilor.

             George Raymond Richard Martin te face sa te atasezi de personaje si sa faci parte din comploturile lor. Iti plange inima cand toate planurile lor se prabusesc odata cu ei. 

             Apar personaje noi, cum este Devos Seaworth, un fost contrabandist care ii este acum cel mai loial capitan. Stannis se asociaza cu o preoteasa a Lordului Luminii, Lady Melisandre. Toti adversarii lui Stannis mor in moduri misterioase si brutale. 

             Gasiti saga la libris

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Arta manipularii - Kevin Dutton

Persil Deep Clean

Testamentele - Margaret Atwood