Povestea noului nume - Elena Ferrante (Tetralogia Napoletana #2)

             Povestea noului nume continua primul volum Prietena mea geniala, urmarind destinul celor doua fete  pana la 23 de ani, din perspectiva Elenei. Lila este casatorita cu Stefano Carracci, fiul renumitului camatar Achile. A considerat ca a ales raul cel mai mic, reusind astfel sa iasa din saracie si sa-si poata ajuta si  familia. Descopera inca din ziua nuntii ca Stefano nu este chiar un baiat bun.


             " - N-am gresit cu nimic, Lina, trebuie doar sa lamurim cateva lucruri. Tu nu te mai numesti Cerullo. Tu esti doamna Carracci si trebuie sa faci ce-ti spun eu. Stiu, n-ai pic de simt practic, nu stii ce e comertul, crezi ca banii se gasesc pe jos. Dar nu e asa. Banii trebuie sa-i fac in fiecare zi, trebuie sa-i duc unde se pot inmulti."

             Si-a dorit sa deseneze pantofii Cerullo si sa puna pe picioare o afecere cu banii sotului. Insa afla inca din ziua nuntii ca sotul sau facea afaceri cu familia Solara. Iar in timp descopera si mai multe lucruri. Desi pozeaza in cuplul perfect, Lila este batuta frecvent de sotul ei. 

             In tot acest timp Elena continua sa studieze. Indragostita de Nino Sarratore, dar logodita cu Antonio, Elena traieste o mica drama. Vede apartamentul in care locuieste Lila, iar competita dintre ele este mereu vie.

             " Ah, cate lucruri minunate avea Lila... Bogatia pe care ne-o doream cand eram mici poate ca e asta, m-am gandit: nu cuferele cu monede de aur si diamante, ci o cada de baie, sa stai  cufundat asa in apa in fiecare zi, sa mananci paine, salam, prosciutto, sa ai mult spatiu si la toaleta, sa ai telefon, sa ai camara si racitorul plin cu mancare, fotografia cu rama de argint pe bufet care te arata in rochie de mireasa, sa ai toata casa asta, cu bucataria, dormitorul, sufrageria, cele doua balcoane si camaruta unde sunt inchisa sa invat si unde, chiar daca Lila n-a spus-o niciodata, curand, cand va veni, va dormi copilul.

            Elena trece printr-un labirint de sentimente fata de prietena ei Lila, de la teama, dezamagire si pe alocuri invidie .... pana la entuziasm, iubire si admiratie. Cele doua categorii distincte de sentimente, negative si pozitive, se succed in functie de comportamentul celor doua, dar mai ales de misterul in care este invaluita Lila si schimbarile ei bruste de comportament.

           " Tii toata viata la persoane despre care nu stii niciodata cine sunt cu adevarat."

            Prietenia dintre ele este fragila, sunt si rivale, nu doar prietene, se folosesc una pe celalalta in diferite situatii si exista multe neintelegeri si dureri.

            " Am facut eforturi sa-mi revin. Fusesera o mie de motive de tensiune pana atunci. Nemultumirea ei si, totodata, dorinta ei de dominare iesisera continuu la suprafata. Dar niciodata, niciodata nu se straduise atat de explicit sa ma umileasca."

            Stilul autoarei e destul de profund si de calculat, incercand sa scoata la lumina faptul ca exista mai multe laturi ale unei intamplari, dincolo de ceea ce se vede, se spune sau de actiunile oamenilor.

             Povestea noului nume, de Elena Ferrante, e un roman al prieteniei si al contrastelor, al greutatiilor pe fondul locurilor din care provin oamenii si faptul ca le e mult mai greu sa se ridice si sa se dezvolte comparativ cu cei care cresc in medii mai sanatoase. Gasiti seria la libris.

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Arta manipularii - Kevin Dutton

Persil Deep Clean

Testamentele - Margaret Atwood