Jocurile foamei (Jocurile foamei #1) - Suzanne Collins

            Actiunea din Jocurile foamei  se petrece intr-un viitor postapocaliptic, in tinutul Panem, aflat pe ruinele unui continent cunoscut drept America de Nord. 


            Panemul este impartit in 13 districte, fiecare specializat intr-o anumita activitate spre binele si bunastarea Capitoliului si a locuitorilor sai, in timp ce locuitorii districtelor sunt subnutriti, munciti ca sclavi si paziti de detasamente speciale numite Aparatorii Pacii. In urma Zilele Negre, cand districtele s-a rasculat, districtul 13 a fost ras de pe fata pamantului. Ca o pedeapsa si pentru a induce teama s-au inventat Jocurile foamei

            In fiecare an se organizeaza Jocurile Foamei, anul acesta fiind editia 74. Douazeci si patru de adolescenti  sunt rapiti de langa familiile lor si aruncati in lupa pe viata si pe moarte, televizata in direct si urmarita cu frenezie.   Tinerii care erau alesi ca Tributuri - cate un baiat si o fata din fiecare district - erau "aruncati" intr-un spatiu unde trebuiau sa se lupte pana cand ramanea doar invingatorul.  Spatiul unde erau asmutite Tributurile unul impotriva celuilalt erau controlate de catre creatorii de joc. Doar unul dintre ei se va intoarce acasa faimos, bogat si ... viu. Cine va castiga cursa nebuna pentru supravietuire?

           Jocurile erau foarte urmarite de cei care ramaneau acasa. Cu bucuria celui care a mai primit un an de pauza, cu disperarea celui care cauta idei de supravietuire, cu curiozitatea morbida a celui care vrea sa afle cine a invins. Dar e data aceasta, Jocurile au ceva special, acel ceva care ii face pe oameni sa le urmareasca: o poveste de dragoste. Fiecare trebuie sa-si faca un plan de supravituire, fie pe cont propriu, fie aliindu-se. Cand pare ca nu se mai intampla nimic si ca cei care au coordoneaza jocul au grija sa-i aduca in acelasi loc si astfel sa inceapa o noua batalie.

            In Districtul 12 sunt extrasi ca participanti Prim si Peeta Mellark, dar Katniss nu o poate lasa pe surioara ei Prim sa ia parte la jocuri atat de brutale, asa ca se ofera voluntar. Isi da seama ca Peeta a ajutat-o cand aproape murea de foame si gandul de a lupta impotriva lui o inspaimanta. Katnis Everdeen este o tanara de 16 ani, orfana de tata, careia ii place padurea si vaneaza impreuna cu prietenul ei din copilarie, Gale, pentru a supravitui alaturi de familiile lor. Ne aflam in districtul 12 specializat in minerit. Cartea este scrisa la persoana 1, din perspectiva lui Katnis Everdeen. 

            " - Katniss, am spus, cu voce tare. 

            E planta de la care imi vine numele. Si am auzit vocea tatei glumind:

            - Atata timp cat te poti gasi pe tine insati, n-o sa rabzi niciodata de foame."

            Peeta chiar dezvaluie intr-un interviu ca este indragostit de Katniss, dar este doar un joc prin care incearca sa-i aduca pe oameni mai aproape de el sau vorbeste serios? Publicului i-a placut, iar cei doi trebuie sa pastreze aceasta aparenta, chiar daca poate nu-i adevarat.

            Asa au intrat in lupta, numiti de public "cei doi indragostiti, nascuti sub o stea potrivnica".

           " Numai ca-mi doresc sa pot gasi o cale de ... de a-i arata Capitoliului ca nu ii apartin. Ca sunt mai mult decat un simplu pion in Jocurile lor."

                                                   

            Mentorul fiecarui district este reprezentat de ultima persoana care a castigat jocurile si are rolul de a da sfaturi celor doi participanti. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca mentorul este sa obtina sponsori. Obiectele daruite participantilor de catre sponsori pot face diferenta dintre viata si moarte in arena creata de Capitoliu. 

           Exista o singura regula; ucide sau vei fi ucis! Tu cat ai supravietui singur in salbaticie cand ceilalti fac tot ce pot ca sa nu apuci dimineata urmatoare?

            Seria Suzannei Collins a fost ecranizata in 2012 cu Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Elizabeth Banks si Donald Sutherland. Au fost realizate patru filme, ultimul volum fiind impartit in doua. 

           "Pur si simplu am citit fara sa ma pot opri!" (Stephen King)

           O gasiti la libris

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Arta manipularii - Kevin Dutton

Persil Deep Clean

Testamentele - Margaret Atwood