Sticletele - Donna Tartt

            Adolescentul Theodore Decker devine, la treispreze ani,  victima unei explozii in muzeul Metropolitan de arta din New York. Mama lui moare in aceasta explozie. Cei doi se adaposteau de furtuna in galeriile muzeului, unde era  expus si celebrul Sticlete pictat de Carel Fabritius in 1654. De aceasta pictura mama lui era fascinata inca din adolescenta. Theo, unul din putinii supravietuitori, se trezeste singur. Tatal betiv isi parasise familia, iar bunicii nu sunt interesati de soarta lui. Apeleaza la o familie bogata a unui coleg, Andy, care il va adopta temporar, pentru a scapa de serviciile sociale. Fara sa vrea, intra in posesia unui tablou valoros, care il va duce intr-o lume tumultoasa. 

            " Oamenii mor, bineinteles, spunea mama. Dar felul cum pierdem lucruri e atat  de dureros si de inutil! Din neglijenta, pur si simplu. Incendii, razboaie. Partenonul, de pilda, folosit drept pulberarie. Cred ca orice reuseste sa scape intreg din istorie e un miracol."

            Asistam pe parcursul cartii Sticletele la maturizarea lui Theo, care va ajunge sa faca afaceri cu antichitati.  In adolescenta tatal sau il ia cu el in Las Vegas si acolo va fi introdus in lumea drogurilor, a alcoolului si a desfranarii. 

            " Eu si Andy discutaseram intotdeauna obsesiv despre ce aveam sa facem cand vom fi adulti, dar lui Boris nu paruse sa-i treaca vreodata prin cap viitorul, nu mai mult, in orice caz, decat ce avea sa manance la masa urmatoare. Nu mi-l puteam imagina pregatindu-se in vreun fel sa-si castige existenta sau sa fie un membri productiv al societatii. Si totusi, a fi cu el inseamna a sti ca viata e plina de posibilitati uriase, ridicole - mult mai mari decat orice ni se preda la scoala. "

            Theo reviziteaza trecutul in mod obsesiv, intrebandu-se care ar fi fost viata lui in prezent daca ar fi luat alte decizii cat mama lui era in viata. Este surprinsa remuscarea si sentimentul de vinovatie care il urmaresc in continuu, dar si incercarea  de a restabili legatura cu mama prin pictura lui Fabritius. 

            " Una era sa vezi un tablou intr-un muzeu; dar a-l vedea in toate felurile acelea de lumina, in toate anotimpurile si starile sufletesti, insemna sa-l vezi intr-o mie de moduri diferite, iar a-l tine inchis in intuneric - el, un obiect facut din lumina, care nu traia decat la lumina - era o greseala mai complicata decat as fi fost in stare sa explic."

            Cartea este scrisa la persoana intai si avem astfel parte din plin de trairile lui Theo. Romanul este plin de emotie, actiune, intriga, drama si arta. Donna a facut o cercetare intensa in ceea ce priveste arta si tablourile. Are personaje bine conturate, actiune inchegata. Sticletele este o carte pe care o vei iubi, putand deveni o carte preferata, dar cu siguranta nu vei regreta ca ai citit-o. Juriul care a acordat Premiul Pulitzer si-a motivat decizia astfel: " a book that stimulates the mind and touches the heart." Romanul este ecranizat sub numele The Goldfinch: Iluzia libertatii.

            Multi spun ca Sticletele seama cu Marile Sperante, dar seamana si cu "Lumea ce va sa vina" de Dara Horn. Protagonistul, Benjamin Ziskind pleaca dintr-un muzeu newyorkez cu o pictura de Marc Chagall, "Deasupra orasului Vitebsk", iar spre final, in muzeu are loc un atentat cu bomba. Gasiti romanul la libris.

            " Un triumf. Donna Tartt ne ofera o opera de fictiune exceptionala." (Stephen King)

            " Un roman dickensian superb, seducator, care te tine cu sufletul la gura fara sa-si piarda nicio clipa energia narativa." (New York Times)

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen

Sarpe si porumbel - Shelby Mahurin