Matilde Prim - balerina teatrului imperial rus si amanta tarului Nicolae al II-lea - Matilde Ksesinkaia

            Matilde Prim -balerina teatrului imperial rus si amanta tarului Nicolae al II-lea, roman autobiografic despre tanara balerina Matilda -Marie Feliksovna Ksesinskaia si triunghiul amoros, mult romantat, cu viitorul tar Nicolae al II-lea si varului acestuia, Marele Duce Andrei.          Viitorul tar Nicolae al II-lea asista la un spectacol la Teatrul Mariinskii, iar balerina isi expune pentru cateva secunde accidental sanii din cauza ruperii bluzei. Publicul este stupefiat, dar tanarul viitor tar al Rusiilor este fascinat si incepe astfel o legatura ce va dura pana in 1894 cand Nicolae al II-lea se va casatori cu principesa germana Alix de Hessen-Darmstadt. Despartirea dintre cei doi iubiti este demna de marile filme ale Hollywoodului. Chiar si asa Nicolae al II-lea  il roaga pe  varul sau Marele Duce Serghei sa aiba grija de viitorul Matildei. La randul lui, se indragosteste de tanara balerina si se casatoresc la Cannes in 1921. Il recunoaste chiar si pe fiul ei, Vladimir, nascut in 1902. In ciuda multor dubii prinvind paternitatea imperiala a copilului, Marele Duce Chiril, cel care devine seful casei imperiale dupa asasinarea tarului Nicolae al II-lea, a tarenviciului Alexis si a Marelui Duce mostenitor Mihail, ii va acorda Matildei si lui Vladimir, titlul de printesa si print Romanovski- Krassinski.

             Toata cartea este construita pe povestile legate de cariera balerinei.  O poloneza care devine rusoaica, din catolica, ortodoxa, cu o viata dedicata dansului. 

            A aparut pe scena si dupa 30 de ani, cand pentru balerine incepe sfarsitul carierei. A continuat in Franta, unde s-a refugiat si a dat lectiid e dans si coregrafie, dupa ce Stalin a ajuns la putere.  

            Cartea a fost ecranizata in 2017 in regia lui A.F.Ucitel. Gasiti romanul la corint.

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen

Sarpe si porumbel - Shelby Mahurin