Plansul lui Nietzsche - Irvin Yalom

             Cartile care trateaza substraturile mintii umane sunt mereu pe placul meu. Am ajuns si eu in sfarsit sa citesc Plansul lui Nietzsche, o carte pe care o aveam de mult pe lista.

             Yalom isi imagineaza cum ar fi fost in realitate daca Nietzsche ar fi fost tratat de celebrul diagnostician vienez Josef Breuer. Acesta din urma ar si folosit o metoda deja incercata pe o pacienta isterica, denumita Anna O (pseudonim pentru Bertha Pappenheim;  construia un pseudonim mutand fiecare initiala a pacientului cuo litera inapoi in alfabet).

             Actiunea incepe in frumoasa Venetie, unde Breuer se afla in concediu. Primeste o carte postala de la o necunoscuta, Lou Salome, care ii stabileste o intalnire a doua zi dimineata la o cafenea. Fermecat de frumusetea acesteia, accepta sa-l trateze pe Nietzsche, pe atunci un necunoscut, aflat in pragul sinuciderii. 

             Ajutat de discipolul sau, Freud, si folosind obsesia pentru pacienta Anna O si departarea de familie, Breuer ii cere lui Nietzsche sa-i fie mentor. Spera astfel, ca marturisindu-si nefericirile, sa ajunga sa-l trateze pe Nietzsche, dar isi dau seama ca se confrunta cu probleme asemanatoare si rolurile se inverseaza. 


             " - Traieste cand traiesti! Moartea nu mai este o teroare daca mori cand ti-ai consumat viata. Daca nu traiesti la momentul potrivit, nu poti nici sa mori la momentul potrivit."

             " - Ti-ai trait viata? Sau te-ai lasat trait de ea? Ai ales-o? Sau ea te-a ales pe tine? Ti-a placut? Sau ai regretat-o? Asta vrea sa spun cand te intreb daca ti-ai consumat viata. AI folosit-o pana la capat?"

             Plansul lui Nietzsche este o carte extraordinara despre psihicul uman. O gasiti la libris

             Am mai citit de Irvin Yalom Minciuni pe canapea.

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Arta manipularii - Kevin Dutton

Persil Deep Clean

Testamentele - Margaret Atwood