Femei indragostite - D.H.Lawrence

              Femei indragostite, roman interzis in 1920, este un roman de natura psihologica. Autorul impartaseste trairile fiecarui personaj in parte in amanunt, la fiecare pas. D.H.Lawrence exploreaza relatiile surorilor Ursula si Gudrun Brangwen, dintr-un orasel minier din Anglia.


              Se simte o influenta extrem de puternica a psihanalizei lui Freud, pledand impotriva industrailizarii si pentru intoarcerea la natura. Femei indragostite continua saga familiei din romanul Curcubeul, cand fetele erau copile.

          Gudrun este cea mica, este artista si realizeaza sculpturi pentru artisti. Amblele surori sunt profesoare. Gudrun preda artele frumoase, iar Ursula este invatatoare.  Tatal lor este instructor scolar de lucru manual. 

              Gudrun se afla intr-o relatie cu Gerald Crich, un industrias. De partea cealalta o avem pe Ursula cu Rupert Birkin, un alienat mintal, ale carui opinii ii sunt atribuite autorului. Ursula a avut-o drept model de inspiratie pe Frieda, sotia lui D.W.Lawrence. Gudrun o reprezinta pe scriitoarea Katherine Mansfiels, iar Gerald pe sotul ei, John Middleton Murry.

              " Un om nu este cu nimic mai bun decat altul, doar pentru  ca sunt egali, ci pentru ca, intrinsec, oamenii sunt altceva, asa incat nu exista termen de comparatie intre ei. In momentul in care incepi sa compari, o persoana este perceputa ca fiind cu mult mai buna decat alta si descoperi  toate inegalitatile pe care ti le poti imagina, caci asa sta in firea lucrurilor. "

              Relatiile dintre personaje se schimba datorita unei atractii fizice dintre Gerald si Rupert. Acest lucru m-a facut sa inteleg de ce a fost interzis romanul. Nu este singurul motiv, dar cred ca a fost principalul. Curiosi ce se intampla? Gasiti romanul la Corint.

              " Trebuie sa te descotoresti de tot - sa lasi totul in urma ca sa poti obtine unicul lucru pe care-l doresti, spuse el. "

              " - E o fiinta, de ce trebuie sa suporte ceva, doar pentru ca dumneata vrei s-o obligi? Are la fel de multe drepturi asupra propriei fiinte pe cat ai si dumneata asupra propriei dumitale fiinte."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Arta manipularii - Kevin Dutton

Persil Deep Clean

Testamentele - Margaret Atwood