Sarutul pictat - Elizabeth Hickey

            Sarutul pictat de Elizabet Hickey este o poveste tesuta in jurului marelui pictor Gustav Klimt cu designerul de haute couture,  Emilie Floge, femeia care a pozat pentru capodopera Sarutul si al carut nume artistul l-a soptit pe patul de moarte:

            " Cheam-o pe Emilie."


           Actiunea incepe in 1886, in Viena, cand Emilie, de numai 12 ani cunoaste un pictor austriac,  controversat atat prin viata personala cat si prin arta sa. Tatal ei ii cere lui Klimt sa faca portretul celor trei fete ale sale: Paulline, Helen si Emilie. Se stabilise ca Paulinr sa inceapa un curs de limba special, Helene se pricepea la muzica, dar Emilie era libera asa ca Klimt este angajat de tatal ei, un industrias prosper, pentru a-i da lectii de desen.

           "Cand ne-am intors la tata, l-am gasit vorbind cu un barbat pe care nu il cunosteam. Acesta purta  un sac ponosit, cu  o margareta roz la butoniera. Nu mai vazusem  pe nimeni sa poarte asa ceva. Nu era foarte inalt, dar era lat in umeri si foarte impunator. Era la fel de bronzat ca femeia care vindea inghetata. Intr-o mana avea o servieta de piele si ceva care  semana cu o trusa de scule in cealalta."
     
           " Nu aveam niciodata rabdare. Si la 12 ani este dificil sa te uiti prea mult la ceva, in afara de propria-ti persoana."

           Peste ani, Emilie devine o creatoare de moda cunoscuta pentru dorinta sa de a elibera femeia de chinul corsetului (chiar inainte de Coco Chanel), iar povestea de dragoste devine o poveste despre arta si astfel apare un tablou celebru din istorie: Sarutul lui Klimt.

           "Majoritatea desenelor nu erau foarte bine facute: femei cu o privire galesa, cu bustul atat de alungit, complet deformat, incat niciodata nu ar fi putut sa stea asa in viata reala. La mai toate le-am modificat sanii cu creionul si imediat li s-a imbunatatit tinuta. Le-am ingrosat talia si au zambit multumite. Pe margine mi-am desenat propriile modele; aveau capetele proportionale cu corpul, le-am slabit corsetele cu cativa centimetri si rochiile si-au mai pierdut din incretituri."

           "M-am gandit la cum ar fi sa am bani in mana, bani pe care i-as castiga eu si la cum as cumpara cate caramele cu vanilie as vrea, pe care le-as manca toate odata. M-am gandit la o pereche de cercei cu granate si o camera cu usa care sa se incuie. "

          Cand il cunoaste pe pictor, Emilie este introdusa in lumea amantelor fara sfarsit si al nudurilor si cei doi ajung sa aiba o aventura. Evident relatia lor a fost mai mult de atat, inspirandu-se reciproc. Emilie va ajunge proprietara a unui salon de moda, care este finantat prin imprumut de pictor. Considerata de multi o mare iubire, nu am ajuns deloc la aceasta concluzie. Toti stiau ca ea este indragostita de el si la un moment dat, pe masura ce anii treceau si el nu dadea semne sa scape de nenumaratele amante macar, ea a vrut sa-si faca o alta relatie, dar nimeni nu-si dorea sa se apropie de ea stiind ce simte pentru Gustav. Chiar si el ii spune la un momentan, dupa o noapte petrecuta impreuna ca stie ca isi doreste sa auda din partea lui Te iubesc si totusi nu a schitat nimic. Faptul ca Emilie l-a iubit este clar ca lumina zilei, reciproca nu pare. 

          Emilie nu este singura amanta celebra care apare in tablouri. El a pictat si portretul Adelei Bloch - Bauer (Femeia in aur. Exista si un film Woman in gold).

           " Daca nu poti sa ii multumesti pe toti cu arta ta, multumeste-i pe cativa. Sa ii multumesti pe toti e rau." ( Friedrich Schiller; Klimt l-a adaugat in pictura Nuda Veritas si se spune ca reprezinta felul in care artistul privea arta)

           In 1944, Emilie Floge traieste cu nepoata sa pe  o proprietate din Kammer am Attersee, dupa ce fugise din apartamentul din Viena, pentru a scapa de nazisti. Nu reuseste sa salveze decat cateva desene ale pictorului si atunci cand le primeste isi aminteste de trecut.

           " Nu sunt gata pentru reintalnire, inca nu, in mintea mea Viena este inca intreaga, o pot vedea. Cand voi fi mai puternica ma voi intoarce si voi sta fata in fata cu dimensiunea pierderilor."

           Povestea este prezentata in salturi si nu intr-o ordine cronologica. Sunt sarite multe etape. Imediat dupa Sarutul pictat avem momentul mortii lui. Cu toate acestea pot spune ca mi-am imbogatit cultura generala cu aceasta carte.


           O poveste spectaculoasa, pe care o gasiti la libris. Mi-a adus aminte de Lolita si chiar si de Femei de Charles Bukowski.

           "-Ii place sa seduca fete tinere. Nu pot sa cred ca mama si tata l-au lasat sa-ti dea lectii."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen

Palaria Irinei - Li Jingze,Shi Zhanjun