Habarnam pe luna - Nikolai Nosov (Habarnam #3)

          Cand spun Habarnam ma gandesc automat la copilarie. Nici macar nu stiam ca erau mai multe volume. Dar "vleau" toate volumele din Habarnam.
          Habarnam pe Luna este al treilea, dupa "Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai" (cartea de care imi amintesc) si "Habarnam in Orasul Soarelui".


          Fiecare prichindel isi trage numele de la talentul sau lipsa lui, dupa caz. Habarnam este deci un baietel care nu stie nimic. Prietenii lui sunt: Gogoasa, Stietot, Telescop, Surubel, Piulita, Lentila, Acuarela.

          Volumul incepe cu Stietot care a facut o calatorie interplanetare impreuna cu Scrumbiuta si Cercelusa cu scopul de a ajunge pe Luna. Au stat patru ore pe Luna pana cand li s-au terminat rezervele de aer si au vazut acolo suprafata Lunii si craterele sale. Se formeaza doua tabere, fiecare cu propria teorie despre cum s-au format craterele. Dar Stietot are o alta teorie:
           „ Odata a cercetat Luna prin telescop impreuna cu Lentila si i-a sarit in ochi faptul ca suprafata ei seamana foarte tare cu o clatita bine facuta, cu gauri pufoase. Dupa aceea, Stietot s-a dus la bucatarie si s-a uitat cum se fac clatitele. El a observat ca, atata timp cat aluatul este lichid, suprafata clatitei este neteda, dar, pe masura ce se incalzeste in tigaie, pe suprafata ei încep sa apara niste bule care apoi se sparg, iar pe clatita se formeaza niste gaurele nu foarte adanci care raman asa si nu dispar nici dupa ce aluatul se coace cum trebuie si se intareste.”

          Stietot sustinea inainte de a merge pe Luna ca suprafata Lunii a trecut prin aceleasi etape ca o clatita. Dupa sustine ca respectivele cratere lunare  sunt ramasite ale unui perete gigantic de caramida prabusit de-a lungul timpului. Acesti pereti puteau fi facuti de prichindeii lunari. Inainte pe Luna exista aer, dar acesta a inceput sa dispara si princhindeii lunari au construit pereti grosi de caramida in jurul oraselor si au pus cupole de sticla peste pereti. 

           Oamenii de stiinta nu sunt de acord cu el si pana la urma Stietot se da batut. Ce se intampla mai departe va las pe voi sa descoperiti. O gasiti la libris.


Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen

Palaria Irinei - Li Jingze,Shi Zhanjun