Regina matasurilor - Vanora Bennett

           Regina matasurilor a ajuns la mine oarecum intamplator, dar tot ce tine de Razboiul Rozelor ma pasioneaza.
           Romanul le are in plin plan pe surorile Lambert, Isabel si Jane. Despre Jane stiam ca fusese amanta regelui Eduard al IV-lea.


          Tatal lor, John Lambert, care este negustor de matasuri, le aranjeaza casatoriile. Jane (mai mare cu patru ani) accepta fara sa stea pe ganduri casatorie cu Will Shore. De partea cealalta Isabel nu stie cum sa scape, dar intalnirea unui tanar in biserica o convinge sa-si accepte destinul si accepta casatoria cu Thomas Claver. Pentru Jane banii, indiferent de unde vin, sunt importanti. Isabel este ambitioasa si-si doreste independenta. Isabel se casatoreste cu Thomas Cleaver. Soacra ei nu o suporta . Thomas nu era deloc muncitor, era mai mult baiatul mamei. Se inroleaza insa si moare, lasand-o pe Isabel vaduva si fara copii. Isabel decide sa ramana in casa soacrei, cu un contract pe zece ani ca ucenica a acesteia. Isabel nu vrea sa se afle ca ca sotul ei a cheltuit banii de zestre. Alegerea ei il face pe tatal ei s-o dezmosteneasca si sa-i lase toata averea lui Jane.

          Jane divorteaza cu ajutorul lui Eduard al IV-lea si devine una din amantele lui, traind in lux. Isabel devine femeie de cariera, in incercarea de a plati datoriile sotului decedat. Viata il scoate din nou in cale pe tanarul din biserica, de care uitase si incep o poveste de dragoste mistuitoare. Nu vrea sa renunte la el nici cand descopera ca e ducele de Gloucester, Richard, dar  ea il numeste Dickon. Casatorit si cu un copil, acest lucru nu inseamna nimic pentru ea. Pentru toate jocurile lui de putere ea ii gaseste scuze pentru scuze, desi singura recunoaste ca niciodata nu ii spusese ca o iubeste. Venea la ea de fiecare data cand vroia stiind ca ea il asteapta fara sa aiba pretentii. Povestea incepe sa se spulbere in momentul in care desi sotia lui traieste el incepe sa-si caute o alta sotie, mult mai tanara. Atunci incepe sa realizeze ca nu a fost niciodata altceva decat un pion.

          Mai multi oameni incep sa-si dea seama ca este indragostita si o sfatuiesc sa fie rationala si sa se gandeasca la ea. Marturisirea fostei soacre ca a avut un amant o face sa realizeze ca a fost doar folosita.

          Actiunea se petrece intre 1471-1484 cand Anglia este prinsa in "Razboiul Rozelor" (Razboi pentru regat  intre casele de York si Lancaster. Lancaster reprezinta Trandafirul Rosu, York cel Alb).

          Mi-a placut ca dincolo de faptul ca porneste de la ceva real, povestea de dragoste este intalnita la tot pasul in viata reala. Nu prea ma dau in vant dupa basme, prefer povesti reale, dar care iti ofera si invatamintele. V-o recomand. O gasiti la all.


           „ la varsta ta iti inchipui ca dragostea este cel mai important lucru... da pana la urma barbatii sunt toti la fel... inteleg ca acum i s-au aprins calcaiele si e cam salbatic, eh, dar o sa reusesti tu sa-l aduci pe calea cea dreapta cat ai bate din palme, o sa-l faci sa se apuce de treaba... important e sa ai o familie buna; dupa ce o sa faci copii o sa-ti dai seama ca in viata oricum nimic nu e mai important decat copii".

           „ Exista un timp pentru toate si toate lucrurile se fac la timpul lor. "

           „ Nu, eu una nu m-am temut niciodata de munca grea si asta m-a făcut sa fiu cine sunt”

           „ Toti ne zbatem sa castigam in fiecare zi a vietii noastre, dar pana la urma toti suntem egali cand ajungem la fundul sacului."

           „ si incetul cu incetul, i se strecura un gand precum o umbra, o aparitie bolnavicioasa si plina de ura. La fel de bine se putea intampla sa nu aflu nimic. In fond, ce stia ea despre Dickon? Un miros; gustul pielii lui; o insiruire de gesturi; un licar al ochilor. Ea crezuse ca intre ei avusese loc o intalnire dintre doua minti. […]
           Isi imaginase ca-i cunoaste sufletul; crezuse ca este sufletul lui geaman.Dar daca toate aceste lucruri erau adevarate, atunci acel Dickon pe care il stia ea era o umbra distorsionata, imposibil de cunoscut sau de inteles, total diferit de printul pe care il cunostea lumea."

           „ - E inutil sa pierzi timpul, raspunse, cand stii exact ce vrei."

           „ - Dar de… de ce? se pomeni ea balbaindu-se. Cand ati fi putut fi regina lui… cand el va iubea? […]
           - A, da, chiar voia sa-mi ceara mana. Dar eu de ce sa vreau un sot care a declarat ca sunt o bastarda? N-as fi scapat de stigmatul acesa nici daca m-ar fi lasat sa port coroana. […]
           - Henric e diferit. Henric are nevoie de mine. In ochii lui n-am incetat niciodata sa fiu printesa din familie regala: el ma considera cel mai important supravietuitor membru al Casei de York. Si asta in conditiile in care el nu are sange chiar atat de albastru - nu e decat ultimul barbat ramas in viata care are in vene o picatura de sange de Lancaster. Va fi recunoscator daca reuseste sa se insoare cu mine. Isi ridica ochii visatori al Isabel: Da, a meritat riscul de a astepta sa devin o regina Tudor."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen