Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly

            Cand infloreste liliacul este romanul de debut al autoarei Martha Hall Kelly si este inspirata de oameni si evenimente reale.
             Cartea se desfasoara pe o perioada de 20 de ani, 1939-1959, inceputul razboiului, lagarul Ravensbrűck  si sfarsitul razboiului.


           „ Inspirata de evenimente si de oameni reali, Martha Hall Kelly a spus povestea a trei femei, plasata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care dezvaluie curajul, lasitatea si cruzimea acelor zile. Aceasta face parte din istorie - istoria feminina - si nu ar trebui sa fie uitata." (Lisa See)

             Cartea spune povestea plina de cruzime a trei femei, o americanca, o poloneza si o nemtoaica. Toate intamplarile sunt relatate la persoana intai. Ce legatura este intre aceste femei? Suferinta, razboiul, drama.

              Caroline Ferriday, o fostă actrita de 37 de ani, face voluntariat pentru Consulatul francez din New York si se ocupa cu acte de caritate, trimitand haine copiilor orfani din Franta. Il intalneste pe Paul Rodierre, actor casatorit, care ar putea fi iubirea vietii sale.

             In Polonia, adolescenta Kasia Kuzmerick, o fosta cercetasa, este arestata după invadarea Poloniei de catre nazisti si trimisa, impreuna cu mama sa, Halina (Matka) si sora sa, Zuzanna in lagarul de femei de la Ravensbrűck, unde majoritatea detinutelor ajung in camera de gazare.  Aici este supusa unei operatii experimentale la picior si trece prin durei cumplite. Isi pierde si mama despre care nimeni nu stie nimic.

              In lagarul acesta ajunge si Herta Oberheuser, o tanara ambitioasa care se pregatise pentru
chirurgie, dar, cum In Germania lui Hitler nu era o meserie accesibila femeilor, a acceptat sa profeseze in acel loc şi sa-si compromita jurămantul lui  Hipocrate. Ea va fi cea care le va schingiu pe femei in timpul razboiului.

           Herta Oberheuser a fost singurul medic femeie din lagar. A scapat de spanzuratoare la finalul razboiului pentru crime impotriva umanitatii si a fost condamnata la douazeci de ani de inchisoare, insa eliberata discret dupa cinci ani.

            Va invit pe voi sa aflati cum se intalnesc si ce amprenta isi lasa una asupra celelalte.  O gasiti la targul cartii.


           << „ Ai avut noroc o data, spuneau pantofii mei uzi la fiecare pas". "Nu face un obicei din asta.">>

           „ - Nu sunt duhovnicul tau, Caroline, dar stim amandoua cum sunt oamenii din teatru. Mai ales actorii casatoriti si departe de casa. Dar tu esti o femeie de treizeci si cinci de ani...
          - Treizeci si sapte.
          - N-ai nevoie de aprobarea mea. Insa, daca vrei sa stii parerea mea, vreo doi dintre muzicieni ar putea fi niste amorezi potriviti. Mama si-a inclinat capul in directia orechestei. Candva, preferatii aristocratiei ruse.
          - Nu e niciunul sub saizeci.
          - Pasarea mofturoasa ramane mereu flamanda, draga."

           „ Dar am alungat repede gandul din minte, caci nu aveam sa cresc niciodata singura un copil. Cunosteam prea bine cat de greu era sa cresti fara un tata, acel gol dureros pe care mama se straduise din rasputeri sa il umple. Cum ma prefaceam bolnava de cate ori la scoala se sarbatorea Ziua tatalui si a fiicei. Cum plangeam cand vedeam tati si fiice tinandu-se de mana pe strada."

           „ M-am mangaiat cu gandul ca uneori trebuie sa inchei un targ cu diavolul ca sa-i ajuti pe cei care au nevoie. Facusem o afacere cu un antisemit, dar era in folosul celor asediati."

           „ - Sa ce? Sa-mi salvez reputatia? Sa ma casatoresc cu cineva pe care nu-l suport doar ca sa am un partener la petrecerile hawaiiene? Poate ca tu ai sotul si copilul, dar eu vreau sa fiu fericita, Betty."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Arta manipularii - Kevin Dutton

Persil Deep Clean

Testamentele - Margaret Atwood