Sotia tacuta - A.S.A Harrison

             Cand am ales Sotia tacuta mi-a placut atat titlul, cat si coperta. Nu am stiut ce aleg, nu citisem nimic despre ea. Cartea este pur si simplu superba. Imi pare rau doar ca este singura cartea a autoarei, care a murit la scurt timp dupa de cancer.           Sotia tacuta este o carte actuala si foarte potrivita pentru cei care traiesc in concubinaj, Cand am terminat-o nu am putut sa nu ma gandesc la ce s-a intamplat si cu amanta lui Stieg Larsson care dupa o viata traita cu el, fara acte nu s-a ales cu mai nimic. Cartea nu se termina asa insa.

             Jodi Brett are 45 de ani si de 20 de ani este cu iubitul ei Todd Jeremy Gilbert, dezvoltator imobiliar care detine TJG Holdings. Din cauza infidelitatilor repetate ale tatalui sau si a unor lucruri pe care fratele ei mai mare le face se hotaraste inca de mica sa nu se casatoreasca niciodata. Todd a cerut-o de cateva ori de sotie, dar ea a refuzat asa ca ei au in tot acest timp doar un parteneriat civil. Desi stie ca este inselata, Jodi se face ca nu stie. Todd banuieste ca ea stie dar si el se face ca nu stie si situatia ii convine de minune. Se distreaza si "sotia" il accepta asa cum este.

            Problema apare cand Todd se incurca cu o pustoaica de 20 de ani, care este fiica unui fost coleg de liceu Dean Kovacs, Natasha. Natasha vrea sa fie sotie si sa aiba copii. Cand a cunoscut-o Todd era intr-o depresia si a crezut ca ea l-a facut sa treaca peste aceasta problema. Dupa ce analizeaza situatia si vorbeste cu un avocat Todd se hotaraste sa ramana cu Natasha. Trebuie sa faca impartirea bunurilor cu Jodi si atunci descopera ca ea nu va obtine nimic din averea lor pentru ca ei au trait doar in concubinaj. Si Dean nu este incantat de eventuala nunta, intrucat el si Todd si-au inselat partenerele ori de cate ori s-a putut si evident nu-si doreste asa ceva pentru fata lui.
                Mi-a placut enorm de mult cartea, in special pentru ca este atat de reala si este un thriller psihologic. V-o recomand, are doar 300 de pagini si se citeste extrem de repede. Am citit-o doar intr-o zi, atat de mult mi-a placut. O gasiti la libris.


           „ Trasaturile fundamentale ale personalitatii se contureaza la o varsta tanara si cu timpul devin imuabile. Majoritatea oamenilor invata prea putin din experienta, rareori gandindu-se sa-si ajusteze comportamentul, considera ca problemele cauzate de cei din jur si continua sa faca ceea ce fac orice ar fi, la bine si la rau. Un infidel ramane un infidel asa cum un optimist va ramane intotdeauna optimist. (...) Cand sustine ca oamenii nu se schima, Jodi vrea sa spuna de fapt ca nu se schimba in bine."

           „  - Fetelor le place sa creada ca barbatii lor sunt mai buni decat sunt in realitate. Si le gasesc scuze. Nu reusesc sa vada imaginea completa, ci doar fragmente din ea, asa ca nu li se pare atat de urata cum e de fapt."

           „ Un singur lucru stia, ca nu intalnise niciodata o fata pe care sa-si fi dorit atat de mult s-o impresioneze. Nazuia sa se ridice la inaltimea increderii pe care o avea ea in el, sa fie omul pe care si-l dorea ea si pe care-l merita. (...) simtea ca viata lui statea in sfarsit sa inceapa, ca Jodi era zeita pe care avea s-o venereze si talismanul care urma sa aseze lucrurile pe fagasul lor."

           „ Exista multe motive pentru care o femeie ramane alaturi de un barbat, chiar si atunci cand a abandonat orice idee de a-l schimba si cand stie fara dubii cum va fi restul vietii ei impreuna cu el. Mama ei a avut un motiv. Fiecare femeie are un motiv."

           „ Sacrificarea propriilor valori pe altarul iubirii nu mai constiuie o ideologie. Toleranta dusa dincolo de o limita nu mai e larg sustinuta, cu toate ca in mod inevital, cand doi oameni traiesc zi de zi impreuna, cand isi sorb unul altuia felul de a fi ca premisa intrinseca a vietii, vor exista unele sacrificii. La finele unei relatii nu vei mai fi aceeasi persoana care ai fost cand ai inceput-o. Numai ca ea n-a inteles lucrul asta atunci, la inceput. Cand l-a certat, cand el s-a scuzat, cand au facut toate astea iar si iar, ea n-a simtit renuntarea de sine din interiorul ei, fiindca la urma urmei era Todd si pentru ea era pretios."

           „  - Scumpa mea, stiu ca te doare, dar nu poti sa fii naiva. Omul si-a trecut in revista optiunile si a hotarat sa plece. Ce-ti trebuie tie acum e un avocat specializat in divoruri. Ai nevoie de un acoperis deasupra capului, ai nevoie sa te asiguri ca vei primi ceea ce ti se cuvine. Dupa ce l-ai sters la fund timp de douzeci de ani.
           - Nu cred ca Todd ar vrea sa ma lase fara nimic.
           - Un om in situatia lui? Eu n-as conta pe asta. Oricum, e mai bine sa te asiguri."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Arta manipularii - Kevin Dutton

Persil Deep Clean

Testamentele - Margaret Atwood