Casa de la Riverton - Kate Morton

           Pasiunea pentru Kate Morton s-a trezit in Gradina uitata, Orele indepartate, Casa de langa lac. Casa de la Riverton este romanul ei de debut. In mod surprinzator am mirosit inca de la primele pagini cum s-a ajuns la moartea poetului Robbie Hunter, desi autoarea ne-a plimbat prin toate posibilitatile. Poate acest lucru s-a intampla pentru ca m-am obisnuit deja cu stilul ei.


           Actiunea este povestita de Grace Bradley, nascuta Reeves si are loc pe doua planuri: din amintirile lui Grace ajunsa la pese nouazeci de ani si de cand ea avea ea paisprezece ani si se angajase ca servitoare la Riverton la insistentele mamei sale, care la randul ei fusese tot servitoare. O regizoare americana vrea sa realizeze un film despre ei si Grace isi va retrai trecutul ingropat povestind.
           La acest conac vin cei trei nepoti: David 16 ani, Hannah 14 si mezina Emmeline 10 ani. Mama lor, Penelope, murise la nasterea ultimului copil. Desi anii au trecut, tatal copiilor,  Frederick nu s-a recasatorit.

             Federick s-a ocupat cu diverse afaceri, dar mai devreme sau mai tarziu toate s-au dovedit neprofitabile.  A incercat cu plantatii de ceai in Ceylon, a cautat aur in Canada, fabrica care face masini in Ipswich. La moartea tatalui si fratelui sau desi mosteneste tot nu reuseste sa le tina pe linia de plutire. Fiul lui moare in razboi, iar Hanna, alege sa se marite impotriva vointei lui cu un barbat foarte bogat, Thodore Luxton. Teddy si tatal lui Simon erau bancheri. Hannah pleaca la Londra cu Grace pe post de camerista. La moartea tatalui ei devine tutore pentru sora ei mai mica Emmeline care va locui cu ea si sotul ei. Teddy are o sora, Deborah, care este destul de intepata.
             Mariajul lui Hannah este departe de a fi unul fericit si nu reuseste sa fie independenta. Gaseste un sprijin in poetul Robbie Hunter, vechi prieten de al lui David. De aici lucrurile se complica pentru toate personajele.
              Tranformarea lui Grace din simpla servitoare care priveste cu admiratie la Emmeline, dar mai ales la Hannah este complesitoare. Desi incearca s-o ajute pe Hannah cat de mult poate bucuroasa ca aceasta o vede ca pe o sora, Grace ajunge sa aiba mai mult decat Hannah visa macar.
             Cartea mi-a placut tare mult si o recomand daca aveti nevoie de un roman plin de mister. O gasiti la libmag.


           „ Dar eu nu vreau sa ma placa nimeni! a zis Hannah, incordandu-si barbia cu incapatanare. Nici nu as putea sa ma gandesc atat de mult la mine, daca m-ar placea toata lumea.
           - Atunci, fii linistita! Stiu din surse sigure ca unii dintre prietenii nostrii nu te plac, a tachinat-o David."

           „ Majoritatea crimelor sunt înfăptuite de oamenii care pretind că se iubesc."

           „ - Da, e un viitor in asta, a spus ea cu voce subtiata. Dar fericirea... fericirea se creste la gura sobei tale, nu se culege de prin gradinile altora."

           „ - Stiti, noi, englezii, suntem foarte naionalisti. Fiul dumneavoastra are multe calitati, dar unii oameni, mai ales cei din Partidul Conservator, il pot considera cam ... prea nou. Prin urmare, sper ca atunci cand isi va gasi o sotie, ea ii va aduce in casnicie ceva mai mult deca onorabila sa prezenta."

           „ Razboaiele fac istoria inselator de simpla. Ele marcheaza repere clare, distinctii simple: inainte si dupa, invins si invingator, rau si bine. Dar istoria adevarata, trecutul nu sunt chiar asa. Nu sunt liniare, nu au contur. Sunt alunecoase, asemenea lichidelor, infinite si de nepatruns, asemenea spatiului. Si totul se schimba si apare o versiune alternativa, adusa la suprafata de o amintire indelung reprimata (...) in primul an al casniciei lor, au existat anumie intamplari care au asezat temelia a ceea ce urma sa se intample. Dar la vremea aceea nu le-am bagat in seama. In viata reala, momentele cruciale trec pe furis, neetichetate, nebagate in seama. Se pierd sanse, se celebreaza doar catastrofele, cu nesabuinta. Momentele cruciale sunt descoperite abia mai tarziu, de catre istoricii care cauta sa puna ordine in episoadele incalcite ale vietii."

           „ - Dar tu nu lucrezi? intreba Emmeline, plecandu-si sireata ochii.
           - Da, dar situatia e diferita, iubito, i-a raspuns Deborah fara sa clipeasca. Eu n-am gasit inca un Teddy. O sa renunt intr-o clipita cand o sa gasesc omul potrivit."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Arta manipularii - Kevin Dutton

Persil Deep Clean

Testamentele - Margaret Atwood