Alegerea - Kiera Cass (Alegerea #1)

               Inca din primele pagini am crezut ca Alegerea este o carte pentru adolescenti, stil basm, care se potriveste celor care isi traiesc prima iubire. Spre finalul primei carti din serie mi-am schimbat parerea.


             Sigur ca este previzibila si o percep pe America, personajul principal feminin ca pe un alter-ego al scriitoarei, Kiera Cass. Am mai intalnit genul acesta de carti in care autoare alege un personaj feminim cu destul de multe defecte dar o face sa para perfecta in ochii celorlati. Mi-a placut cartea, dar America nu este favorita mea. Mi se pare ca declara ca nu este frumoasa tocmai ca oamenii sa-i aduce ode pentru frumusetea ei.
            Acum sa ma intorc la actiunea cartii Alegerea. In poveste oamenii sunt impartiti pe caste. Unu este familia regala, doi si trei oamenii importanti cu joburi importante. De la patru pana la opt este din ce in ce mai greu de supravietuit si cei care fac parte din aceste grupe fac economii la sange si nu putine sunt datile in care nu au ce manca.

              Printul Maxon Schreave isi cauta sotie in acelasi mod in care s-a casatorit si tatal sau. Din fiecare tinut se alege o tanara. La cererea lui Aspen si a familiei ei accepta sa se inscrie. Si banii reprezinta un motiv, deoarece prezenta in concurs era remunerata.nIn total au intrat in concurs treizeci si cinci de fete, printre care si America Singer.
           America (din cinci) este intr-o relatie de doi ani cu Aspen, care facea parte din sase. Desi America astepta cererea in casatorie, Aspen decide sa termine relatia cu ea. Abia astept sa pun mana si pe celelalte cinci volume din serie, Elita, Aleasa, MostenitoareaCoroana si Fericiti pana la adanci batraneti. O gasiti la corint.


           „ - Crezi ca abilitatea de a dormi pana tarziu poate fi trecuta la aptitudini speciale? l-am intrebat pe tata, incercand sa par chinuita de incertitudine.
           - Da, trece si asta. si nu uita sa scrii ca poti termina un fel de mancare in mai putin de cinci minute, mi-a raspuns."

           „ -  America, daca ai iubi chiar si pe cineva din Opt, mi-as dori sa te casatoresti cu el. Dar ar trebui sa stii ca dragostea poate fi strivita de greutatile casniciei. Chit ca acum iubesti pe cineva, ai putea ajunge sa-l urasti cand o sa-ti dai seama ca visurile tale nu au sanse sa se implineasca. Iar daca n-o sa poti avea grija de copii, va fi si mai rau. Iubirea nu supravietuieste întotdeauna în astfel de circumstante.
            Tata si-a pus mana peste a mea, facandu-ma sa-l privesc in ochi. Am incercat sa-mi ascund grijile.
            - Dar, indiferent de situatie, vreau sa fii iubita. Meriti sa fii iubita."

           „  -  Nu am de gand sa schimb nimic doar pentru a satisface un tip pe care nici macar nu-l cunosc. Sau pentru a-i placea, am adaugat in sinea mea.
            - Mai sa fie! Avem cumva aici o personalitate puternica? a cantat el, de parca ar fi avut de-a face cu o pustoaica. "

            „ Nu-ti parasesti familia. Singurul mod de a supravietui ... este ca membrii familiei sa ramana impreuna."

            „ - Nu, nu il aleg pe el sau pe tine. Ma aleg pe mine.
            (...) Inca nu stiam ce voiam si nu puteam alege varianta cea mai usoara sau ceea ce altcineva credea ca e corect. Trebuia sa-mi acord timp pentru a hotari ce anume era cel mai bine pentru mine."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Arta manipularii - Kevin Dutton

Persil Deep Clean

Testamentele - Margaret Atwood