Crima si pedeapsa - Feodor Mihailovici Dostoievski

             Am mai citit Crima si Pedeapsa in perioada liceului si acum din nou. Romanul lui Dostoievski este mai mult decat un roman despre crima. Autorul descrie extrem de bine trairile interioare ale lui Rodia Romanovici Raskolnikov.

 

            Rodia a renuntat la facultate din lipsa banilor. Obisnuita sa amaneteze diverse obiecte la o batrana, Aliona Ivanovna, cand a fost uimit de gandurile pe care le avea. A remarcat ca Aliona nu are decat o sora care traieste cu ea si tine bani si bijuterii in cufar.

        Romanul Crima si pedeapsa incepe cu o ironie: Rodia fuge de gazda, intrucat nu ii mai platise de patru luni, dar se duce sa faca verificarea la camatareasa, planuindu-si crima.

           Raskolnikov afla intamplator, auzind-o pe sora ei, ca a doua zi la sapte batrana va fi singura si se hotaraste s-o ucida atunci. Vine neanuntat la camatareasa si-i da un pachet bine legat. Cat timp aceasta este ocupata cu nodul o ucide cu barda. Tot cautand dupa bijuterii si bani, Avdotia, sora Alionei se intoarce. O ucide si pe aceasta si atunci realizeaza ca a stat mereu cu usa deschisa. Fura cateva amaneturi si bani si cand se pregatea sa plece aude batai in usa. Unul din cei care suna la usa venise sa cumpere amaneturile nerevendicate in termen de o luna de la camatareasa. Tot tragand de usa remarca ca aceasta nu este incuiata, ci doar prinsa cu un carlig. Se duce unul dupa portar, iar celalalt se sperie si pleaca dupa el. Profitand ca nu mai este nimeni la usa, Rodia fuge din apartament, dar aude oameni pe scara si se piteste in apartamentul liber cu doua etaje mai jos unde se zugravea. Pitindu-se dupa usa ii scapa o pereche de cercei pe care ii gaseste zugravul Nokolai. Zugravul ii vinde pe o rubla si bea banii castigati. Descoperindu-se provenienta cerceilor, Nikolai este arestat pentru cele doua crime.


           Daca va reusi zugravul sa scape din aceasta incurcatura si ce se intampla mai departe cu Rodia va invit pe voi sa descoperiti citind acest celebru roman. Romanul il gasiti la editura Corint.

           „-Iti spun asta pentru orice eventualitate, desi sunt convinsa ca-ti va face impresie buna. In general, trebuie sa cunosti pe cineva mai de aproape pentru a-ti putea face o idee exacta si a nu cadea intr-o gresala care cu greu se poate repara mai tarziu."

            „-Stii, Sonia, zise el cu un fel de insufletire, stii ce am sa-ti spun: daca as fi ucis numai din pricina foamei, urma el, apasand pe fiecare cuvant si privirea lui, desi sincera, avea ceva enigmatic, as fi fost <<fericit acum>>".

            „-Eu n-am ucis un om, am ucis un principiu!" 
           
            „-Am vrut sa fiu un Napoleon si de aceea am ucis"

           Am mai citit de Doistoievski Oameni sarmani.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Cateva motive sa iubesti viata - Matt Haig

Inclestarea regilor (Cantec de gheata si foc #2) - George R.R. Martin

Biblioteca de la miezul noptii - Matt Haig