Jurnalul unui mag - Paulo Coelho

         Jurnalul unui mag vorbeste despre calatoria autocunoasterii, care face parte din ritualurile RAM (Regnus Agnus Mundi), scriitorul find membru.
         Calatoria incepe pe un drum medieval ce porneste din Pirinei si strabate nordul Spaniei.

         Cartile lui Paulo Coelho sunt traduse in  80 de limbi si editate in peste 200 de tări atingand, pana in prezent, vanzări de peste 150 de milioane de exemplare in intreaga lume, iar in România, de peste un milion de exemplare.


        "In acele zile cercetarea mea spirituala era legata de ideea ca existau secrete, cai misterioase si oameni capabili sa inteleaga si sa controleze lucruri care sunt de neatins pentru majoritatea muritorilor. Am crezut ca ceea ce ne conduce la intelegerea misterului vietii trebuie sa fie ceva foarte complicat."

         Pelerinajul facut de autor in 1986 a inspirat acest roman de aventuri care este o fascinanta parabola despre nevoia de a gasi propriul drum in viata si despre descoperirea faptului ca miracolul se ascunde intotdeauna in pasii oamenilor obisnuiti. Jurnalul unui Mag ocupa un loc important in opera lui Paulo Coelho nu doar pentru ca este prima dintre cartile lui importante, publicata inainte de Alchimistul, ci si pentru ca este expresia completa a umanismului filozofiei lui Paulo Coelho si a profunzimii cautarilor sale.

        "Am ajuns in oras cu autobuzul care facea curse regulate intre Pedrafita - aproape de Cebreiro - si Compostela. In patru ore am parcurs cei o suta cincizeci de kilometri care desparteau cele doua orase si mi-am amintit de calatoria mea. Uneori aveam nevoie de doua saptamani ca sa strabat o distanta ca asta.  Apoi, cat mai curand posibil, voi lua avionul inapoi spre Brazilia, fiindca am multa treaba. Ma gandesc sa scriu o carte despre tot ce mi s-a intamplat. Dar este inca un gand departat…"

         Scopul declarat al pelerinajului este gasirea spadei pentru a deveni maestru RAM, iar simbolistica o reprezinta lumina si puterea. Pentru a o putea recupera este invatat o serie de exercitii de meditatie (al vitezei, al cruzimii, al sferei albastre, al ingroparii de viu, al umbrelor, al auzului, al dansului, al renasterii, al rabdarii, al mortii), existenta unui mesager propriu (vocea interioara, a Sinelui), intalniri cu demoni, manifestarea iubirii divine (Agape) si experimentarea mortii.

        Acest drum apare si in Zahir.
       Trebuie sa recunosc ca aceasta nu este cartea mea favorita scrisa de el. Cartea poate fi cumparata de aici daca va tenteaza.

        "Drumul cunoasterii e un drum deschis tuturor, inclusiv oamenilor obisnuiti"
        ”Omul nu trebuie sa suie muntele ca sa vada daca e inalt.”
        "Cazurile de obsesie apar atunci cand oamenii pierd stapanirea asupra fortelor pamantesti.”
        ”Atacul si retragerea fac parte din lupta. Nu face parte din lupta sa stai paralizat de frica.”
        ”Un dusman reprezinta intotdeauna partea noastra slaba: care poate fi frica de durere fizica, dar si senzatia vremelnica de victorie sau dorinta de a abandona lupta, considerand ca nu merita efortul. Dusmanul nostru intra in lupta numai pentru ca stie ca ne poate lovi. Exact in acel punct in care orgoliul nostru ne face sa credem ca suntem de neinvins. In timpul luptei, incercam totdeauna sa ne aparam partea slaba, in timp ce dusmanul loveste partea lipsita de aparare – cea in care noi avem mai multa incredere. Si ajungem sa fim invinsi pentru ca se intampla ceea ce nu trebuia sa se intample niciodata: sa-l lasam pe dusman sa aleaga modul de a lupta.”
        ”Atunci cand cineva doreste ceva, trebuie sa aibe un scop foarte clar pentru dorintele lui.”
        ”Omul, in momentul de criza ia intotdeauna decizia corecta.”
        ”Invers de cum fusesem invatati, important este rezultatul. Efortul era salutar si indispensabil, dar fara rezultate nu inseamna nimic.”
        ”Totdeauna avem tendinta sa creiem fantezii despre lucruri care nu exista si sa fim orbi la marele lectii care se afla in viata noastra.”

         Ati cititi-o?

Comentarii

  1. Da, am citit si eu aceasta carte, trebuie sa-i multumesc profei de romana din liceu ca ni l-a „impus” pe Coelho ca autor in a 9 - a (era vorba despre „Alchimistul”) si am descoperit un autor pe sufletul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In liceu l-am descoperit si eu si mi-a placut atat de mult incat la vremea aia am citit toate cartile lui. Acum imi lipsesc vreo 2-3 nou aparute, dar nici nu ma mai atrage asa mult.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen

Palaria Irinei - Li Jingze,Shi Zhanjun