Orfani in Brooklyn - Jonathan Lethem

          Orfani in Broklyn debuteaza cu o crima. Lionel Essrog este privit ca un mascarici de cei din jurul sau din cauza impulsurilor sindromului Tourette. Lionel locuieste in orfelinatul pentru baieti St. Vincent, dar impreuna cu alti trei baieti este "inchiriat" de Frank Minna pentru a munci la agentia de detectivi a acestuia.


            Firma lui Frank se situeaza la granita dintre legal si faradelege, o firma de inchirieri de limuzine ce ascunde in spate o agentie de detectivi ci alte mici afaceri ilegale intre interlopii din New York.

          Lionel era multumit sa lucreze pentru Frank, dar acesta este ucis. Lionel ajunge sa fie dat la o parte si de cei pe care ii credea prieteni. Isi doreste insa sa afle cine l-a ucis pe seful lui.

           " Gloata identificase in mine un fel de pacient: un ins posedat de vreun spirit sau animal, de o criza epilectica verbala, ceva in genul asta. Urma, probabil, sa mi se dea niste doctorii si sa fiu trimis acasa.  Nu eram suficient de defect sau bolnav, incat sa prezint vreun interes aici, ci doar distrageam atentia si, cumva, paream condamnabil, ceea ce ii facea sa se simta mai bine in privinta propriilor maladii, astfel incat ciudatenia mea a fost rapid si voios incorporate in atmosfera de spital."            Romanul impresioneaza prin conturarea suferintei oamenilor care sunt diferiti de cei din jur.

           " De-acum, limbajul bolborosea in mine, oceanul de gheata se topea, insa mi se parea prea periculos sa ii dau drumul afara. Vorbirea era ntentie, or nu puteam lasa pe nimeni, nici macar, sa descopere cat de intenionata era nebunia mea."

            Cartea este narata din punctul de vedere al lui Lionel si te face sa vezi lumea din alta perspectiva. Ecranizarea se numeste "Motherless Brookyln" si a aparut in 2019. Din distributie face parte si Alec Baldwin s Edward Norton.  Abia astept sa-l vad, desi am inteles ca scenariul a fost modificat si pune accent pe problemele rasiale.

           Orfani in Brooklyn a castigat National Book Critics Circle Award, Macallan Gold Dagger Award si Salon Book Award. A fost declarat cel mai bun roman al anului 1999 de Esquire, McSweeney's, The New York Times si Paris Review. O gasiti la corint.

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen