Povestea ceaiului - Wang Xufeng

            Cum sunt o impatimita a ceaiului, nu puteam sa nu pun mana pe Povestea ceaiului de Wang Xufeng.


             China este tara de origine a ceaiului, dupa cum cred ca stiati deja. Cartea este cu povesti despre ceai si despre cei care il apreciaza.

              Se spune ca Shen nong, care a trait in Antichitate, incerca zilnic 72 de feluri de ierburi salbatice, iar cand s-a otravit, ceaiul i-a salvat viata. Shen nong este considerat ca ar fi descoperit ceaiul, intrucat acest lucru a fost consemnat in scrierile clasice chinezesti din Antichitate.


             Licoarea a devenit populara intre 770 i.H si 220 d.H. Oamenii au descoperit ca nu doar alcoolul alunga tristetea, iar ceaiul a patruns in societatea acelor vremuri.

             Treptat poporul chinez a introdus ceaiul in ceremoniile rituale ale vietii, iar obiceiul cinstirii musafirilor cu ceai a devenit o mosteire culturala care s-a pastrat pana in zilele noastre.

              Am aflat insa ca rama sitei pentru ceai " trebuie neaparat sa fie din cupru pur, ca atunci cand sita va fi umezita, sa nu cocleasca  si sa nu prinda murdarie, dand apei un gust rau. Daca se foloseste cupru prelucrat, sita cocleste si se murdareste mai usor. Daca se foloseste fier, rugineste usor, iar apa prinde un gust neplacut, asa ca trebuie neaparat ales cuprul brut drept material. […] Cele din bambus sau lemn nu sunt rezistente si nu sunt potrivite pentru a fi purtate in calatorii lungi. Saculetul care filtreaza apa trebuie tesut din fire de bambus verzi rulate in forma de cilindru. Mai apoi se taie fasii de matase verde smarald care se impletesc deasupra, acoperind cilindrul. Se cos apoi peste ornamente din filigran verde jad si se face un saculet impermeabil din carpa ceruita verzuie in care se depoiteaza sita. Dupa toti acesti pasi va rezulta o sita rotunda, cu un diametru de 15 cm si un maner de 5 cm."

              Apa este considerate sufletul ceaiului.

             Daca vreti sa aflati mai multe despre ceai va recomand cartea. O gasiti la corint.             "Se spune despre ceai ca este o bautura banala, fara niciun haz, cu alte cuvinte, o bautura de neluat in seama. In realitate insa, ceaiul este magic, special, s indrazni chiar sa afirm ca este atotputernic."

            "serviciile de ceai sunt coloanal vertebrala a acestei licori."

           " O zi fara ceai si devii posac, trei zile fara ceai si te imbolnavesti."

          " Pentru mine, ceaiul este parte din viata mea. Asa cum un an are si vara si iarna, si viata este plina de suisuri si coborasuri. Este firesc ca, uneori, lucrurile sa merga lin, iar alteori sa ne fie greu, insa orice schimbari ar fi in viata mea, dragostea pentru ceai nu va pieri niciodata. Prepar ceaiul cu cea mai buna apa vie, din izvoare proaspete, si nu ma pot lipsi de el. Jumatate din paralele mele le cheltui pe ceai, as putea indura foamea, dar nu m-as putea lipsi de ceai."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne

Cei frumosi si blestemati - F. Scott FItzgerald