Mica enciclopedie Hygge reteta daneza a fericirii - Meik Wiking

             Meik Wiking lucreaza  la institutul de Cercetare  a Fericirii Copenhaga, iar mica enciclopedie Hygge reteta daneza a fericirii te incurajeaza sa traiesti mai bine, sa fii mai fericit, sa te bucuri de lucrurile care iti fac placere alaturi de oamenii dragi tie.


           Cartea iti spune sa ai si o valiza pentru situatii de urgenta, cand esti trist, dar si obosit si sa ai in aceasta valiza lucruri care te bucura: sosete groase de lana, un pulovar, ceaiul preferat, o carte favorita, un film sau un serial pe care il revezi cu placere.

          „ Cuvintele si limbile ne modeleaza sperantele si visurile de viitor - iar visurile noastre de viitor modeleaza felul in care actionam."

          Hygee a aparut prima data in daneza scrisa la inceputul anilor 1800, insa cuvantul provine din norvegiana.
           Intre 1397 si 1814, Danemarca si Norvegia au fost un singur regat. Danezii si norvegienii isi inteleg reciproc limbile si in prezent. Cuvantul originar, din norvegiana, inseamna stare de bine. Totusi, s-ar putea ca "hygee" sa provina din cuvantul "hug", care vine din cuvantul "hugge" si inseamna a imbratisa.

           Cartea prezinta ce poti face in fiecare luna pentru a fi fericit, ce poti face si fara bani pentru a fi fericit si ce fac  danezii mai mult decat celelalte tari din jur. Consuma mai multe dulciuri si cafea decat media. Recomanda gatitul impreuna. In carte gasiti si retete.

             O carte pe care va recomand s-o aveti in biblioteca. O gasiti la libris.


          „ cel mai bun indicator al prezentei sau al absentei fericirii sunt relatiile sociale. Este tiparul cel mai limpede si mai frecvent pe care il obser cand analizez de ce unii oameni sunt mai fericiti decat altii."

           Conform raportului ONU despre fericire, realizat in urma unui studiu la nivel mondial,  „ desi standardele de baza ale vietii sunt esentiale pentru fericire, dupa ce a fost asigurata baza, fericirea variaza mai mult din punctul de vedere al calitatii relatiilor interumane, decat din cel al venitului." 

          „ Printre dovezile privind ipoteza apartenentei se numara faptul ca oamenii se nasc cu abilitatea si motivarea de a forma relatii apropiate, ca oamenii sunt reticenti la ruperea legaturilor, odata formate si ca persoanele casatorite traiesc mai mult decat cele singure (desi acest aspect se datoreaza, partial, sistemului imunitar imbunatatit)."  

          „ Hygee poate fi rau pentru capitalismul de piata, dar s-ar putea dovedi foarte bun pentru fericirea personala. Hygee inseamna sa apreciezi placerile simple ale vietii si se poate obtine cu foarte putini bani. "

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Anna si sarutul frantuzesc - Stephanie Perkins

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)