Sissi biografia imparatesei Elisabeta de Austro-Ungaria - Angeles Caso

            De imparateasa Sissi am fost pasionata de la un eveniment la care am asistat. Am fost atat de captata de ea, incat m-am uitat si la un film despre ea. Cu prima ocazie am zis ca voi cauta si carti despre ea. Aceasta este prima: Sissi biografia imparatesei Elisabeta de Austro-Ungaria de Angeles Caso.            Am fost extrem de impresionata de ea, de tot ce am auzit. A iesit din tipare si a facut in mare ceea ce si-a dorit. Aceasta biografie nu mi-a oferit secrete din viata imparatesei Sissi, ci doar a ordonat cronologic evenimentele din viata ei.

             Fiecare capitol se deschide cu un poem scris de Sissi. In aceste poeme Sissi este extrem de sincera si vorbeste despre bani, lipsa de libertate, curtea sotului ei si alti oameni de la curte.

              Asa cum era de asteptat biografia contine si un album personal, e drept ca multe sunt cu familia sotului ei.  Dupa varsta de 32 de ani Sissi nu a mai vrut sa fie fotografiata.

            Printesa Sofia isi dorea sa-l casatoreasca pe fiul ei, Imparatul Franz Joseph al Austriei cu o printesa pe care s-o poate controla. In acest sens prefera o nepoata decat o straina si a chemat-o pe sora ei, Printesa Ludovika si pe fiica acesteia Helena ca Franz s-o ceara de sotie.

            Printesa Ludovika a avut un mariaj aranjat cu Maximiliam Hoseph, duce de Bavaria. Un mariaj extrem de prost, cu bastarzii recunoscuti si adusi acasa, fara a avea grija de familia lui. Prima ei fata, Helene a fost extrem de educata  in incercarea de a-i aranja un mariaj atractiv.

              In aceeasi perioada Sissi se indragostise de un conte din suita tatalui sau. Mama ei a fost nevoita sa-l inlature de la Munchen. Despartirea a fost grea pentru Sissii, iar apoi la scurt timp tanarul a murit.

             Pentru ca era ingrijorata pentru Printesa Elisabeth a luat-o si pe aceasta cu ele. Numai ca Franz a preferat-o pe Sissi, care nu avea decat 15 ani atunci. Mama lui a refuzat, dar Franz a infruntat-o si logodna a avut loc in cinci zile de la prima intalnire, iar nunta 8 luni mai tarziu.

            Sissi a stiut ca isi va pierde liberatea, dreptul de a zburda, intimitatea si a suferit mult.  A ramas insarcinata la o luna dupa nunta, iar soacra ei i-a luat copilul. A numit-o dupa ea, Sofia, fara s-o intrebe macar pe Sissi. La fel s-a intamplat si cu Gisela, cel de-al doilea copil.

            Frumusetea imparatesei Sissi a fost indelung admirata. Si-a sustinut sotul sa intretina relatii amoroase cu actrita Katharina Schratt. O gasiti la corint.
          „ Daca tatal a fost marele absent din viata ei, nu incape indoiala ca imparateasa s-a straduit sa-l gaseasca inlauntrul ei."

          „ Nu a fost o fiinta esuata, nicidecum. A fost, pur si simplu, ca atatea alte fiinte umane, o femeie neinteleasa de contemporanii ei."

          „ De-a lungul istoriei, printesele au fost de folos pentru a crea si a desface relatii diplomatice si dinastice prin casatoriile lor. Este chiar bine cunoscut faptul ca fiicele regelui Maximilian I al Bavariei precum si multor alte tinere din acel secol, li se interzicea sa citeasca romane, deoarece acel gen literar ar fi putut sa trezeasca in ele cunoastere a ceea ce se numeste dragoste si iluzia de a o trai personal."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Anna si sarutul frantuzesc - Stephanie Perkins

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)