Cerul din adancuri - Adrienne Young

            Cea mai asteptata carte YA a anului, Cerul din adancuri, este o combinatie intre Wonder Woman si Vikingii, inspirata din istoria si civilizatia vikingilor.


            Clanurile Aska si Riki se razboiesc intre ele din cinci in cinci ani, ca un tribut adus zeului venerat de fiecare dintre ei. De altfel asa incepe si romanul. In timpul acestei lupte Eelyn il vede pe fratele ei, Iri, pe care il credea mort de cinci ani. In plus Iri lupta impotriva propriului clan. Inainte sa fie ranita, Eelyn este salvata de fratele ei. Cu 5 ani in urma, Eelyn, o tanara de numai 17 ani, a jurat sa razbune moartea fratelui sau. In aceeasi lupta murise si sora prietenei ei, Myra. Ura dintre cele doua popoare dateaza de pe vremea zeilor Thora si Sigr si se perpetueaza din generatie in generatie. Cele doua clanuri sunt in zone diferite, una montana si cu plante medicinale, cealalta pe malul marii si cu pasari, in doua sate diferite - Hylli si Fela.

             Eelyn ajunge sa-l urmareasca pe Iri dupa incheierea bataliei pentru a afla care este situatia, insa este descoperita de clanul riki. Fiske (fratele de cruce al lui Iri) accepta s-o ia pe Ealyn ca dyr (sclava) in casa lui, salvand-o.  Fiske este exact cel care era la un pas s-o ucida in Aurvanger, cand a fost salvata de fratele ei. Mandra, Eealyn ar fi preferat sa moara. ( Vegr yfir fjor adica Onoarea-i mai presus de viata).  Planuieste sa supravietuiasca pana la dezghet si apoi sa se intoarca in casa.

          Ealyn este o luptatoare, chiar si cand pierde continua sa planuiasca, sa spere, sa creada. A invatat sa lupte pentru supravietuire inca de mica. Si-a piedut mama la doar sase ani, in timpul unui raid al tribului herja si acum traieste doar cu tatal sau, Aghi. Prizoniera in casa dusmanilor Eelyn descopera ca aska si riki au multe asemanari, desi in aparenta sunt total opuse. Isi proslavesc zeul, lupta fara frica si au preocupari normale. Aflam si detalii despre cele doua clanuri. Cea care da glas vointei zeului se numeste tala si are la gat siruri lungi de margele din lemn.

          „ Thora s-a nascut din munte, in izbuncnirea cea mare care ne-a creat casa, a inceput ea, intinzandu-si mainile in laturi, de-o parte si de alta a trupusorului sau. A rasarit din flacara si cenusa. Si-a creat poporu din stanca topita si l-a asezat pe munte, sa-l locuiasca. L-a numit "riki", penrtu ca avea putere fizica si forta!"

            Mama lui Fiske, Inge, actioneaza dupa principiul ca toti sunt oameni.

            Cand herja ataca triburile, aska si riki trebuie sa se uneasca pentru a supravietui. Pana la urma Eelyn ajunge sa afle cum a ajuns Iri in tribul rival.

             Cerul din adancuri are toate ingredientele pentru a fi pe gustul tuturor, actiune, dragoste, sacrificiu. Lumea conturata de Adrienne Young este una in care femeile lupta cot la cot cu barbatii. Daca sunteti curiosi o gasiti la corint.


          „ Era exact ce ma invatase: sa fiu puternica. Sa ma calesc. Sa-mi impietresc inima."

          „ Ti-am salvat viata. Sper ca-i un motiv destul de bun ca sa-l cred.
           - Dupa socoteala mea, ai incercat sa-mi iei viata de mai multe ori decat ai incercat sa mi-o salvezi."

          „ Cand cineva iti gresea, iti faceai singur dreptate. Daca nu, erai o tinta pentru ceilalti, care ar fi incercat sa profite de indata de tine."

          „ - Nu intru intr-o tabara aska fara arme! s-a impotrivit.
            - Cum am patit eu cand am fost legata si tarata in Fela c-o sageata in brat? l-am intrebat, ridicand o spranceana, intrebator. Nu te vor omori. N-o sa-i las.
          - Cel putin, nu imediat. Mai intai, te vor tortura cum se cuvine! l-a linistit Myra, printre hohote de ras, dar, cand m-am intors sa-i vad zambetul rautacios, mi-am dat seama ca era prea intuneric pentru a o putea face. Abia dup-aia o sa te omoare! a incheiat ea."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)

Sotia tacuta - A.S.A Harrison