Cei frumosi si blestemati - F. Scott FItzgerald

            Unul dintre romanele mele preferate all time este Cei frumosi si blestemati. E drept ca prima oara l-am citit acum multi ani, cred ca aproape zece. Mi-a placut portretul facut oamenilor frumosi si bogati.


         Actiunea are in plin plan cuplul Gloria - Antony Peath, care ii reprezinta pe Zelda Sayre si F.Scott Ritzgerald.  Antony este un tanar absolvent la Harvard si pare nascut pentru succes. Este frumos, inteligent si asteapta mostenirea bunicului sau. Gloria reprezinta senzualitatea, frumusetea si ambitia. Este constienta de efectul pe care il are asupra celor din jur si se bucura de el din plin. Ii place sa fie admirata, iubeste petrecerile si este plina de energie. I se propune o cariera in cinematografie, dar refuza si se casatoreste cu Antony, care este indragostit de ea.

               Cei frumosi si blestemati prezinta si viata conjugala. Casnicia celor doi asteapta mereu ceva, fara sa faca propriu-zis nimic. Se apuca de baut si treptat relatia lor se deterioreaza.  Bunicul vine pe neasteptate, inainte sa moara, si-l gaseste beat pe Antony. Isi schimba astfel testamentul si-i lasa fara un ban.

              Ramasi fara bani, el incearca sa-si termine romanul, pe care il banuieste genial, iar Gloria incearca sa inceapa o cariera in cinematografie, insa este prea tarziu.

          Cei doi se lupta sa conteste testamentul, prin care averea ii revenea valetului, insa in toata aceasta lupta, se pierd pe ei.  El se afunda tot mai tare in alcool, iar ea incearca sa revina la ce a fost, separat de sotul ei. Trecerea timpului face ca frumusetea fizica sa dispara si niciunul dintre ei nu este dispus sa iubeasca pe cineva care este mai putin frumos.

         Dupa un proces lung, reusesc sa obtina averea batranului, insa este prea tarziu pentru ei. Frumusetea Gloriei s-a ofilit, iar mintea sclipitoare a lui Antony este ratacita.

           Morala romanului este ca frumusetea e trecatoare si trebuie fructificata in scopuri care sa-ti aduca beneficii ulterioare, altfel te poti pierde pe tine insati si ca darurile fara munca sunt in zadar. Cei frumosi si blestemati este si ecranizata.          „ Femeile care nu au fost iubite, nu au biografii, ele au doar istorii."

          „ Cu toti avem suflete de diferite varste."

          „ Am invatat un pic despre frumusete, suficient sa stiu ca nu are nimic de-a face cu adevarul..."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly