Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne

             Baiatul cu pijamale in dungi il prezinta pe Bruno, un baiat de noua ani, care se muta impreuna cu parintii si sora lui mai mare, Gretel, departe de casa luxoasa cu cinci etaje pe a carui balustrala ii placea sa alunece de la ultimul etaj. Pana atunci locuise doar in casa din Berlin.


             Pentru aceasta schimbare Bruno a fost nevoit sa renunte la prietenii lui "de-o viata", Karl, Daniel si Martin si sa se mute intr-o casa retrasa si murdara, denumita Out-With. Aceasta denumire este evident modul in care Bruno reuseste sa pronunte Auschwitz.

             De la fereastra camerei sale, Bruno zareste niste copii, mai mici si mai mari, imbracati toti cu "pijamale in dungi". Baiatul vrea sa treaca de gard pentru a ajunge la posibilii prieteni de joaca.

            Personajul care vine in vizita si pe care Bruno il stie de frica este Fury, care este de fapt Fuhrer si inseamna conducator.

            Ajunge sa-l cunoasca pe Shmuel, un baietel slab, plin de vanatai si trist. Shmuel se afla dincolo de un gard de sarma si poarta pijamale in dungi mereu. Ii place de Shmuel, pentru ca e nascut in aceeasi zi cu el, poarta pijamaua in dungi si se afla dincolo de gard. Cei doi copii reusesc sa realizeze o legatura emotionanta prin intalnirile lor zilnice timp de peste un an, desi sunt despartiti de sarma ghimpata. In realitate gardul care inconjura Auschwitz-ul era electrificat, iar cei pastrati in viata erau folositi la experimente medicale.

            Baiatul cu pijamale in dungi este o carte care se citeste extrem de repede si nici nu o sa-ti dai seama cand ai ajuns la final, dar iti ramane in suflet. Este scrisa intr-un limbaj extrem de copilaresc, care a starnit un mic val de critici, desi tema a fost extrem de apreciata. Romanul este extrem de emotionant si spune povestea "Holocaustului" prin ochii unui copil de noua ani. Pe aceeasi tema va recomand si Jurnalul Annei Frank si tot despre lagar Cand infloreste liliacul.

            A fost ecranizata in 2008 in The boy in the striped pyjamas. Cartea s-a vandut in peste sase milioane de exemplare. O gasiti la libris.


          „ O casa nu e o cladire sau o strada sau un oras sau ceva atat de material ca niste caramizi si niste mortar. O casa e locul unde se afla familia ta, nu-i asa?"

          „deoarece in sufletul lui stia ca nu ai nicio scuza sa fii nepoliticos cu cineva, chiar daca muncea pentru tine. La urma urmei, existau si unele lucruri cum ar fi manierele."

          „ Nu provoca raul gandindu-te ca e mai dureros decat e in realitate!"

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly