Sotia secreta - Gill Paul

            Sotia secreta este o carte de care am auzit pentru ca toti cei care au citit-o au recomandat-o. Imi place cartile in care se impletesc doua fire epice, pentru ca imi starnesc curiozitatea si vreau sa aflu cat mai repede ce s-a intamplat in trecut. Cele doua planuri epise sunt iulie 2016, in New York, in cabana Akanabee din muntii Adirondack si septembrie 1914 in Tarskoe Selo, Rusia. Pe toata aceasta perioada de timp autoarea isi plimba cititorii din Rusia pana in America, de la Berlin la Constantinopol, de la Londra la Praga.


         Actiunea incepe din momentul in care  Kitty Fisher isi paraseste sotul, pe Tom, dupa ce a gasit in telefonul lui mesaje care ii demonstrau infidelitatea. Pleaca la aceasta cabana care este o mostenire de familie de care afla surprinsa. Strabunicul ei ii lasa in plus fata de cabana bani si drepturi asupra cartilor scrise de el.
           Inca din prima zi la cabana gaseste un pandativ ce pare extrem de scump. Pe spatele pandativului exista o gravura stearsa de trecerea anilor. O duce la bijutier si afla surprinsa ca este o bijuterie creata de maestrul Henrik Wingstrom pentru casa de bijuterii Faberge, marca iubita de familia Romaniv, care dateaza din 1914. Faberge este una dintre cele mai cunoscute marci de lux din lume. Porneste in aflarea legaturii dintre strabunicul ei si familia Romanov. Kitty se apuca de renovat cabana dupa treizeci de ani in care aceasta a fost nelocuita.

              Povestea din trecut are personaje reale, istorice. Familia Romanov a fost executata in 16–17 iulie 1918 din ordinul lui Vladimir Lenin. Cartea pleaca de la imaginatia ca Tatiana, a doua fiica a tarului Nicolae al II-lea ar fi scapat si ca trait o ipotetica poveste de dragoste cu un ofiter din garda imperiala, Dmitri Iacovlevici Malama. Cei doi se indragostesc si decid sa se casatoreasca in secret, pentru ca de fapt Tatiana ar fi trebuit sa astepte ca Olga, sora sa mai mare sa se casatoreasca prima.
          Trebuie sa recunosc lipsa de informatii despre familia Romanov, asa ca aceast roman extrem de bine documentat despre ei mi-a placut in mod deosebit. In ultima vreme am un apetit pentru romanele istorice.
          Dmitri Malama si-a salvat un coleg si a fost impuscat in picior. Acolo in spital a cunoscut-o pe Tatiana care isi facea stadiul de infirmiera. Dupa vindecarea piciorului este chemat din nou la regiment, dar isi trimit multe scrisori. Malama este extrem de gelos pe oricine se perinda pe langa Tatiana. Inainte sa fie relocat din nou se casatoreste in sceret cu Tatiana. In scret pentru ca Tatiana ar fi trebuit sa se casatoreasca dupa surorile mai mari. Prin aceasta casatorie Malama are drept la tron.

          Sotia secreta a fost altfel decat ma asteptam. Pe Dmitri l-am gasit violent si falsitatea nu este ceva care sa ma atraga. Viata lui dubla nu a fost pe placul meu. Cu toate acestea cartea mi-a placut extrem de tare.  Cu siguranta Gill Paul m-a cucerit si abia astept traducerile de la celelalte carti. O gasiti la libris.          „ Un roman inteligent si o poveste incantatoare: cu adevarat emotionant si exceptional documentat. Mi-a placut modul in care naratiunea prezenta aruunca un con de lumina asupra povestii din trecut. Un triumf" - Dinah Jefferies, autoarea cartilor Sotia plantatorului de ceaiFiica negustorului de matase.

          „ Barbatii pot judeca intentiile altor barbati mult mai bine decat femeile."

          „ il macina faptul ca, la urma urmei, nu puteai cunoaste o alta persoana."

          „ un personaj masculin reflecteaza la motivele pentru care relatia sa este atat de diferita douazeci de ani mai tarziu; dinamica s-a schimbat, polii puterii s-au deplasat. Iar el isi da seama ca pe masura ce propria pozitie in viata s-a schimbat, aceasta i-a denaturat felul in care isi vede partenera."

          „ Numai 600 de ruble pe luna", se planse Tatiana intr-0 scrisoare.<< Cum poate cineva sa traiasca doar cu atat? Va trebui sa dam afara zece servitori si sa reducem drastic consumul de mancare.>>
          Dmitri se intreba daca ea stia ca un muncitor necalificat din Rusia castiga in medie 200 de ruble pe an din care trebuia sa-si hraneasca familia. Probabil ca nu. Cheltuiaw probabil tot atat fara sa clipeasca pe medalioul lui Ortipo de la Faberge."

          „ - Ai grija prietene. Cu cat stiu mai multi oameni, cu atat e mai posibil ca secretul sa fie dezvaluit."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly