Sadie - Courtney Summers

             Sadie de Courtney Summers este o carte extraordinara! E cu atat mai buna cu cat nu aveam prea mari asteptari. Inca de la inceput iti trezeste interesul sa afli adevarul care este ascuns extrem de bine si soarta fetei.


         Sadie Hunter nu-si cunoaste tatal, iar mama le-a parasit pe cand ea avea saisprezece ani. Dar inca de la nasterea lui Mattie Southern Sadie a avut grija de sora ei cu sase ani mai mica. Pana cand aceasta a fost gasita moarta la trei zile dupa disparitia ei. Mattie avea doar treisprezece ani. De atunci singurul scop al lui Sadie a fost sa-l gaseasca pe cel care a comis odioasa fapta. O carte incarcata de suspans, care te tine cu sufletul la gura, desi aflam din primele pagini cine este criminalul.

         Cartea este evident despre Sadie, care este balbaita. Acest defect o interiorizeaza, o transforma intr-o singuratica si o distruge incet pe interior. Un roman care socheaza si expune multe din problemele societatii curente.

           Actiunea este prezentata pe doua planuri, care se petrec la distanta de cateva luni. Prezentul este relatat sub forma de emisiuni de tip podcast (serie de fisiere digitale media distibuite pe internet la care utilizatorii se pot abona prin intermediul unei aplicatii) denumit Fetele, de catre prezentatorul radio West McCray. Acest podcast are loc la cererea "bunicii de imprumut" al fetelor, May Beth Foster,  May Beth primise cu trei luni inainte un telefon de la o sectie de politie din Farfield, Colorado. Politia gasise pe marginea drumului un Chevrolet negru, iar in interior un rucsac verde cu lucruri personale care ii apartinusera lui Sadie, disparuta fara urma din iunie. Dupa cercetari ajung la concluzia ca Sadie fugise de acasa. Se porneste astfel o investigatie prin care sa se afle ce s-a intamplat cu Sadie mergand pe drumul parcurs de ea. Aproape imediat pocastul despre ancheta devine senzatie pe internet, unde oamenii isi doresc ca Sadie sa fie descoperita inainte de a fi prea tarziu.

            Sadie a fost un copil nedorit, facut de o mama alcoolica si dependenta de droguri si un tata necunoscut. Desi nu a avut o viata usoara Sadie a luptat din rasputeri sa-i asigure o viata mai buna surorii sale mai mici. Renunta inclusiv la scoala pentru a-si putea ingrijii sora.

         O carte extrem de laudata in afara si mai rar intalnita in blogosfera romaneasca. Sadie este tradusa in peste cinsprezece limbi, bestseller New York Times si finalist la GoodReads Choice Awards 2018. O gasiti la corint.


          „ Pentru unii oameni, viitorul inseamna noi oportunitati. Pentru altii, nu e decat ceva ce n-au trait inca, iar acolo unde locuiam eu, viitorul nu insemna decat o bucata de timp. O bucata de timp pe care nu merita sa sa te agiti ca sa o aperi. Tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa te mentii pe linia de plutire zi dupa zi, pana ce, la un moment dat, nu mai reusesti."

          „ Asta inseamna sa-ti faci rau cu mana ta? Sa simti cum te cuprinde durerea si sa o lasi sa-si faca de cap?"

          „ Imi place la Ray\s, ma simt ca acasa. Ruby ii trateaza pe clientii fideli ca pe familia pe care nu si-a dorit-o niciodata. Si friptura lor e mai buna decat cea facuta de mama, dar sa nu ma spui!
            Te-am inregistrat, dar nu-ti face griji oricum, nimeni nu mai asculta radioul."

          „ Pentru unii oameni, viitorul inseamna noi oportunitati. Pentru altii, nu e decat ceva ce n-au trait inca, iar acolo unde locuiam eu, viitorul nu insemna decat o bucata de timp. O bucata de timp pe care nu merita sa te agiti ca sa o aperi. Tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa te mentii pe linia de plutire zi dupa zi, pana ce, la un moment dat, nu mai reusesti."

          „ Iubirea este insa un lucru complicat si derutant. Poate inspira altruism, egoism, cele mai mari realizari dintr-o viata de om, dar si cele mai grave greseli. Poate aduce oamenii impreuna, dar si cele mai grave greseli. Poate aduce oamenii impreuna si la fel de usor ii poate indeparta.
             Iubirea ne pune in miscare."

          „ O cartea care o sa va bantuie si-o sa va fie rau de-a dreptul, care o sa puna stapanire pe voi si n-o sa va mai dea drumul pana cand nu veti ajunge sa depuneti marturie despre adevarul si realismul sau." (Veronica Roth, autoarea romanelor Pecetea mortii si Cumpana destinelor)

          „ Un thriller palpitant care taie-n carne vie ca un podcast de investigatii criminalistice. [...] N-o sa mai fiti in stare sa faceti nimic inainte de a-l citi pana la capat." (Stephanie Perkins, autoarea romanelor Anna si sarutul frantuzesc si Isla si fericirea pana la adanci batraneti)

          „ Cu totul si cu totul stralucitor, fascinant! (A.J.Finn, autorul romanului Femeia de la fereastra)

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Anna si sarutul frantuzesc - Stephanie Perkins

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)