Clopotul de sticla - Sylvia Plath

            Mi-am propus de mult timp sa citesc aceasta carte celebra, Clopotul de sticla si acum ca am citit-o nu inteleg de ce am amanat atat. Clopotul de sticla este un roman al ratacirii si regasirii, al instrainarii si al redescoperirii de sine si spune povestea lui Esther Greenwood.


            Cartea are multe pasaje umoristice si ironice, deci inca de la inceput a fost pe gustul meu. Mi-au placut extrem de tare si trairile sufletesti ale lui Esther care a incercat sa fie stapana pe viata ei si nu sa lasa pe cineva sa decida pentru ea.

           Clopotul de sticla este singurul roman al autoarei, care a mai scris si poezii. Este chiar o autobiografie a ei, dar nu stiu exact in ce masura. Autoarea isi povesteste emotiile si trairile cu o sinceritate brutala. Evident finalul este altul decat cel al cartii.

           Esther Greenwood ajunge la New York dupa castigarea unui concurs organizat de o revista de moda. Pentru o luna devine angajata acelei reviste.

          Titlul cartii este o metafora ce reprezinta depresia. Tatal lui Esther moare cand ea avea noua ani, iar relatia cu mama ei nu este cea mai stralucita. Dupa refuzul organizatorilor de a o accepta la un curs de scriere creativa incearca sa se gandeasca ce ar putea face cu viata ei. Sa scrie un roman, sa se apuce de stenografie, ca mama ei, sa fie chelnerita si multe altele. Apoi intra intr-o stare de nepasare gandindu-se ca oricum a economisit aproape toti banii castigati la New York in luna precedenta. Toate aceste experiente o arunca in depresie.

          Apeleaza la Teresa, cumnata ei medicul familiei pentru somnifere care s-o ajute sa doarma, insa in momentul in care ii cere somnifere mai puternice, este trimisa la doctorul Gordon, un psihiatru.

          O alta grija a ei este impartirea oamenilor in cei care nu mai sunt virgini si  in cei care sunt inca puri. Se simte tradata cand afla ca iubitul ei Buddy Willard s-a culcat toata vara cu o chelnerita si i se pare nedrept ca ea fiind pura sa se casatoreasca cu el. Si initial isi doreste sa egaleze scorul.

          Nu reuseste sa lege prietenii nici cu fetele, care sunt fie timide, fie frivole. Dupa toate aceste experiente isi doreste sa se izoleze si sa se sfarseasca totul cat mai rapid.

          As vrea sa vad si filmul dupa carte in curand. Clopotul de sticla se regaseste in multe topuri de carti care trebuie citite intr-o viata si personal isi merita cu prisosinta prezenta in astfel de topuri. 

         O gasiti la libris.


          „ Nici unul dintre redactorii de la revista noastra sau din personalul de la Ladies's Day nu statea pe langa mine, iar Betsy parea draguta si prietenoasa. Nici macar nu pareau sa-i placa icrele negre, asa ca am devenit din ce in ce mai sigura pe mine. Cand am terminat prima farfurir cu felii de pui si caviar, mi-am mai pus una. Apoi am atacat salata de avocado si crustacee. [..]
          - Cum a fost prezentarea de blanuri? am intrebat-o pe Betsy cand m-am mai linistit in privinta competitiei pentru caviar."

          „ Nu suport sa dau bani la oameni pentru niste lucruri pe care as putea sa le fac foarte usor si singura. Ma enerveaza."

          „ Si mi-am dat seama ca, indiferent de toti trandafirii si toate saruturile si de toate mesele la restaurant cu care un barbat coplesteste o femeie inainte de a se insura cu ea, cand se termina slujba de cununie gandul lui tainuit era ca ea sa i se intinda sub picioare ca presul de bucatarie al doamnei Willards.

          Nu-mi spusese chiar mama ca, de indata ce ea si tatal meu au plecat din Reno in luna lor de miere - tatal meu mai fusese casatorir, asa ca avea nevoie de un divort -, tata i-a spus:
          - Uau, ce usurare! Acum putem sa nu ne mai prefacem si sa fim noi insine.
          Si din aceea zi mama n-a mai avut o clipa de liniste."   

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Sfaturi pentru alegerea ceasului de mana perfect

Vrei sa iti deschizi un service auto? Iata ce lucruri trebuie sa ai in vedere!