Calaretul de arama - Paullina Simons (Tatiana si Alexander #1)

           Calaretul de arama spune povestea de iubire dintre Tatiana si Alexander, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Coperta interioara vorbea despre celebrul roman al lui Margaret Mitchell, Pe aripile vantului, dar  si despre Razboi si pace al lui Lev Tostoi, dar am preferat sa nu-mi setez asteptari asa mari. Romanul este pur si simplu grozav si ma bucur ca face parte dintr-o trilogie, deci mai am de citit.


         Actiunea se petrece in Rusia, in Leningrad (St. Petersburg de astazi) cand Germania ataca Rusia. Contextul istoric este descris in detaliu, de la rationalizarea alimentelor, foamete, frig, la lipsa apei calde si conditiile inumane in care trebuie sa traiasca (cinci adulti intr-o singura camera). Conditii care imping oamenii la limitele lor.

           In 22 iunie 1941, cand la radio se anunta asediul nemtilor, Tatiana Georgievna Metanova il intalneste pe Alexander Barringhton cu o zi inainte sa implineasca 17 ani, pe cand se ducea sa cumpere mancare pentru familia ei. Alexander si prietenul aceastuia o ajuta sa duca alimentele acasa si apoi descopera cu stupoare ca este iubitul surorii sale mai mari, Daria.
            Alexander aude ca Tatiana lucreaza la Kirov, cea mai mare fabrica din Leningrad si o asteapta a doua zi la iesire doua ore (i se marise programul de lucru). Locotenentul major ii povesteste Tatianei viata sa, cum a ramas orfan si originile sale americane si faptul ca acum se numeste Alexander Belov. Tot el o sfatuieste o Tania sa-i spuna tatal lui sau ca e cazul sa-l mute pe fratele ei geaman, Pasa din tabara Tolmacevo. Imediat ce s-a imprastiat zvonul razboiului tatal a incercat sa-si fereasca fiul de inrolare.

           Drept cadou de ziua ei Alexander ii daruieste  cadou colectia de poeme a lui Alexander Puskin, Calaretul de arama, impreuna cu alte carti. Calaretul de arama se numeste si statuia lui Petru cel Mare, statuie care cinsteste luptele purtate.
            Mi-a placut si povestea de dragoste traita de cei doi. Este credibila, reala si-i tine pe cei doi la suprafata.

             Calaretul de arama face parte dintr-o trilogie. Continuarea se numeste Tatiana si Alexander. O gasiti la libris.


          „ - Un soldat este condus in fata plutonului de executie:"Ce vreme urata avem astazi!>>le spune el escortelor sale. <<Ia te uita cine se plange!>> ii raspund acestia. <<Noi trebuie sa ne si intoarcem.>>"

          „Tatiana zari atunci in fata ei un chiosc de inghetata.
         Inghetata!
         Ziua ii paru, dintr-odata, plina de posibilitati."

          „Incerca mereu sa nu fie rea directa. Incerca sa spuna numai ce se cuvenea si, pentru ca nu avea incredere in pendulul etichetei, ce-i oscila adesea in minte, prefera sa pastreze tacerea, lucru perceput adesea fie ca timiditate, fie ca aroganta. "

          „- Nu te speria! Uneori lucrurile nu merg pe fagasul pe care ni-l dorim. Indiferent cate planuri ne facem sau cate illuzii ne faurim. "

          „V-am urmarit din prudenta, nu din razbunare. Apoi am vrut sa va ajutam sa stati singuri pe picioarele voastre. V-am promis ca vom avea grija de voi, dar pentru asta aveam nevoie de loialitatea voastra neconditionata. Tovarasul Stalin nu se asteapta, nu cere altceva. Dar te-ai dus la ambasada pentru ca ti-ai schimbat parerea in privinta noastra cum ti-ai schimbat parerea si in privinta Americii. Americanii ti-au spus: Ne pare rau, dar nu te cunoastem. Iar noi iti spunem: Ne pare rau, dar nu te vrem. Ce-ti mai ramane, asadar, de facut? Unde sa te mai duci? Ei nu te mai primesc, noi nu te mai vrem. Ne-ai aratat ca nu esti demna de incredere. Care-i solutia in acest caz?"

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly