Blestemul castigatorului - Marie Rutkoski (Trilogia castigatorului #1)

          „ Blestemul castigatorului e atunci cand obtii obiectul dorit, dar numai la un pret urias."


          Inainte de razboi, valorienii ii admirasera si chiar ii invidiasera pe herrani. Dar apoi herranii au fost transformati in sclavi de catre valorieni, conducatori, dupa ce au fost invinsi de acesti si pamanturile le-au fost evident confiscate. Asa se intampla si cu intregul District al Gradinilor, inclusiv casa in care locuieste Kestrel, fiica generalului Trjan. Herrani erau vanduti pentru a face diverse treburi, de la munca la cantat.
            Ketstrel este intrigata de un sclav si ajunge sa plateasca cincizeci de chei pe el. Suma este mare, dar infima pentru cati bani are familia ei.

            Kestrel trebuie sa faca o aleagere cand va implini douazeci de ani: se se casatoreasca sau sa se inroleze in armata. Fata nu are pic de talent la lupta, lucru de care era constient si Rex, capitanul garzilor tatalui ei.

             Herranul Smith, pe numele sau adevarat Arin, isi dispretuieste stapana, iar Kestrel devine constienta de acest lucru destul de rapid pentru ca poate citi rapid o persoana. Insa ca sa evite eternele discutii cu tatal ei il alege pe Arin ca insotitor. Aceste va merge cu ea peste tot, o va urmari, ii va afla slabiciunile si calitatile. Inca din primele pagini aflam ca Arin este trimis ca spion pentru a a provoca o revolta.

               Blestemul castigatorului face parte din categoria Young Adult, dar romantismul dintre cei doi nu este prea siropos. Afectiunea dintre cei doi creste in timp. Imi place enorm de mult cum a construit Marie Rutkoski povestea lor de dragoste. De la ura dintre ei, pentru ca poporul ei l-a supus pe al lui si i-a jefuit pamanturile, la o atractie pe care nu o pot controla niciunul dintre ei, la incredere, respect si iubire. Discutiile dintre cei doi dau savoare romanului, fiind incarcate de tensiune. Un mare Da pentru ca desi a pornit de la o poveste clasica, extrem de cliseistica a reusit din emotii sa ma cucereasca. Katsel este foarte inteligenta si o luptatoare. Sunt nerabdatoare sa pun mana si pe intreaga serie.
            Imi plac si pasajele pline de sarcasm:
          „ Vacanta se terminase. In prima lui zi la foale, sclavul  a facut mai mult de cincizeci de potcoave - suficiente cat sa para harnic si indemanatic, dar nu atat de multe incat sa atraga atentia."

          „ - Nu mai este nevoie sa exersezi statul in picioare si uitatul in gol. La asta te pricepi deja."

           Spre rusinea mea trebuie sa spun ca nu stiam nimic despre serie. Am vazut cartea, atat online, cat si prin librarii si prin blogosfera, dar ceva nu m-a atras s-o citesc atunci. Ar fi trebuit sa pun mana pe ea mai din timp si acelasi lucru vi-l recomand si voua. Gasiti volumul la editura corint.


          Blestemul castigatorului (cel putin in teoria economiei) are legatura cu momentul precis al castigului,  nu cu urmarile lui.
            Am fost fascinata de aceasta versiune a la Pirus - sa castigi si sa pierzi in acelasi timp. Am fost tentata de frumusetea termenului de "blestem al castigatorului" ... Am incercat sa ma gandesc la un roman in care cineva castiga o licitatie ce va solicita un pret emotional crescut. Atunci m-am intrebat: si daca obiectul licitatiei nu ar fi un lucru neinsufletit, ci un om? Ce pret ar exista atunci" (Marie Rutkoski)          „ Blestemul castigatorului e atunci cand obtii obiectul dorit, dar numai la un pret urias."

          „ Adevarul poate fi la fel de inselator ca si minciuna."

          „ - Teoria despre razboi a tataului tau nu include si metoda de a-ti cuceri dusmanul oferindu-i dulciuri? Nu? Cred ca a fost o neglijenta din parte lui. Ma intreb ... as putea sa te mituiesc pe tine?"

          „ Cand vezi o oportunitate buna, profita de ea."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly