Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

              Un artist al lumii trecatoare este o carte despre viata unui pictor japonez, Ono Matsuji, din primii ani de dupa razboi. Imi plac romanele despre culturile japoneze si chineze.


            Ono Matsuji s-a nascut intr-o familie de negustori bogati si a avut 3 copii: un baiat, Kenji, ucis in razboi si doua fete, Setsuka  si Noriko.

            Structura narativa este mai complexa decat intr-un roman obisnuit. Roman echilibrat, complet, rafinat.

          Matsuji este pictor, in ciuda vointei tatalui sau. Incepe ca artist ilustrator intr-o manufactura de duzina si apoi ajunge elevul favorit al unui maestru pictand gheise, flori de cires si alte scene traditionale. Devine apoi malaxorul propagandist al Japoniei militariste. Dupa sfarsitul razboiului devine ostracizat si chiar si fiicele sale ii reproseaza atitudinile din timpul razboiului.

          Povestea incepe la trei ani dupa infrangerea Japoniei, cu negocieri pentru casatoria fiicei sale mai mici, Noriko, ajunsa deja la douazeci si sase de ani, cu Taro Saito.  Daca nu ar fi fost razboiul s-ar fi maritat intre timp. Mai avusese negocieri si cu un an inainte, dar in ultimul moment familia baiatului, familia Miyake, se retrasese.
          Ono incepe sa banuiasca ca el fusese de vina pentru negocierile esuate din cauza sprijinului artistic acordat Japoniei imperiale.

          In anul 1986, Un artist al lumii trecatoare a fost distins cu prestigiosul premiu Whitbread si a fost nominalizat la Booker Prize.  Kazuo Ishiguro a luat Premiul Nobel pentru Literatura in 2017. Pe alocuri mi-a adus aminte de Stol de pasari albe. O gasiti la libris.


          „ - Cand esti tanar, multe lucruri ti se par serbede si plictisitoare. Dar pe masura ce o sa imbatranesti, tocmai aceste lucruri ti se vor parea importante in viata."

          „ - Intr-adevar, domnule. Uneori ma gandesc ca multi dintre cei care ar trebui sa-si ia viata in semn de iertare sunt prea lasi ca sa se confrunte cu raspunderea ce le revine. "

          „ Dar la drept vorbind, nu-mi amintesc de niciun alt coleg care sa-si picteze autoportretul cu absoluta onestitate. Oricat de corect ai reda detaliile superficiale ale reflexiei tale in oglinda, rareori personalitatea reprezentata se apropie de adevar, asa cum il vad ceilalti."

          „ Experienta cu Takeda m-a invatat sa nu urmez niciodata multimea orbeste, ci sa analizez cu grija directia in care sunt impins. Si daca exista vreun lucru pe care v-am incurajat sa-l faceti, este acela de a va inalta deasupra influentelor indezirabile si nesanatoase care ne-au coplesit si au slabit intr-atat fibra natiunii noastre in acesti zece, cinsprezece ani."

          „ E greu sa pretuiesti frumusetea unei lumi in care nu crezi."

          „ Poate ca nu e un lucru usor, dar recunoscandu-ti greselile savarsite de-a lungul vietii, castigi o anume satisfactie si demnitate. In orice caz, nu trebuie sa-ti fie rusine de greselile facute cu buna-credinta. Cu siguranta insa este mult mai rusinos sa nu poti sau sa nu vrei sa le accepti."

          „ Am invatat multe contempland lumea placerii, am invatat sa-i surprind frumusetea fragila, dar acum simt ca este timpul sa ma indrept spre alte lucruri. Sensei, cred ca in vremuri tulburi ca ale noastre artistii trebuie sa invete sa aprecieze mai degraba lucrurile palpabile decat acele lucruri incantatoare care dispar în lumina diminetii. Artistii nu trebuie sa ramana la nesfarsit intr-o lume inchisa, decadenta. Sensei, constiinta mea imi spune sa nu mai raman vesnic un artist al lumii trecatoare."

          „ Daca dai gres acolo unde ceilalti nu au avut curajul ori vointa de a incerca macar, iti ramane totusi consolarea – mai precis, satisfactia adanca – pe care o dobandesti din aceasta privire retrospectiva asupra vietii tale. "

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly