O logodna foarte lunga - Sebastien Japrisot

          Asteptam de ceva timp sa pun mana pe O logodna foarte lunga de Sebastien Japrisot. Cartea este si ecranizata si abia astept sa vad si filmul.


           Mathilde Donnay era logodnica lui Jean Etchevery (Manech). In basca Jean se zice Manech, dar se scrie Manex. I se spune ca logodnicul ei, impreuna cu alti patru soldati, au fost ucisi dupa ce fusesera condamnati la moarte pentru mutilare voluntara, in incercarea de a scapa de razboi. Soldatii ar fI fost ucisi pe 6 ianuarie 1917. Mathilde isi doreste sa-si gaseasca logodnicul, viu sau mort si vrea sa afle ce s-a intampla cu adevarat atunci.

              Cei cinci soldati au caractere extrem de diferite: Kleiber Bouchet (poreclit Eschimosu'), Frances Gaignard (denumit Sase-Parale), Benoite Notre-Dame (Drept Comun), Ange Bassignano si Jean Etchevery (Manech). Manech (i se mai spunea si Albastrea, porecla data de veterani tinerilor recruti) este cel mai mic dintre ei, avand douazeci de ani fara cinci luni.
        
               Mathilde nu poate merge, pentru ca la trei ani a capat de sub supravegherea mamei, s-a urcat in varful unei scari pliante cu cinci trepte si a cazut. Tatal ei a plecat cu ea pe la mai multe spitale din Zurich, Londra, Viena, Stockholm in incercarea de a gasi vindecare pentru fiica lui, dar toate aceste calatorii nu au dat rezultat, desi nu exista nicio leziune pe corpul ei care sa justifice neputinta de a merge.

           Considerata vaduva alba (o femeie al carei logodnic a murit in razboi) ea doreste sa se casatoreasca cu el postmortem dovedind ca au avut relatii intime si ca isi doreau sa se casatoreasca. Nici familia lui (sotii Etchevery), care inainte o vroiau in familie si nici a ei nu sunt de acord. Tatal „il blestema pe netrebnicul capabil sa profite de infirmitatea unei copile pentru a-si satisface poftele animalice".
           Mathilde incearca sa afle exact ce s-a intamplat. I s-a spus ca Manech impreuna cu ceilalti soldati  au fost legati de maini, tarati intr-o transee din prima linie si aruncati dusmanului peste sarma ghimpata in zapada. Ea incepe sa aiba indoieli legate de soarta lui si incepe sa rascoleasca prin viata si trecutul celor care au fost in ultimele clipe cu iubitul sau si prin familiile acestora. Ce descopera va las pe voi sa aflati. O gasiti la libris.


          „ Insa trebuia sa cada mult mai jos ca sa-si imagineze ca rautatea omeneasca are limite, dar inventeaza mereu altele cu mare placere."

           „ Asadar, exista mereu un colt de cer in sufletul cel mai intunecat."

          „ Sa te casatoresti cu logodnicul mort in razboi e un gest nobil, dar sa dea uitarii ranchiuna. Bingo Crepuscul era o transee printre mii de transee, iar 6 ianuarie 1917, o zi din oroarea a o mie cinci sute de zile si Manech, un nefericit printre milioane de nefericiti soldati."

          „ mi-ar fi placut sa te cunosc in alte vremuri, in alte locuri. Stiu ca tu ai scutura speranta asta pana ar scuipa adevarul in fata tuturor."

          „ Intr-adevar, am cunoscut multe lucruri la viata mea, dar pot sa va asigur ca nimic nu conteaza mai mult in viata decat vinul si prietenia."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly