Cabaret Biarritz - José C. Vales

             Philippe Fourac, directorul si proprietarul La Fortune, editura de carti populare, cauta fapte sangeroase pe care sa le vada transcrise intr-un roman de mare calibru. Georges Miet scria deja romane de succes si accepta sa se mute in statiunea de lux din sudul Frantei, Biarritz.


               Cabaret Biarritz contine o serie de interviuri pe care scriitorul de romane populare Georges Miet le-a luat cincisprezece ani mai tarziu la Biarritz cand se documenteaza in privinta crimei unei tinere, Aitzane Palefroi. Tanara de 16 ani era angajata librariei Operclaritz  si a fost gasita innecata in apele oceanului. Initial se crede ca a fost sinucidere, dar apoi ceva nu se potriveste: un inel cu o piatra foarte valoroasa, "le prince charmant" este gasita printre lucrurile fetei. Evident ca fata nu si-ar fi putut permite o bijuterie atat de scumpa.

           Cu cateva zile in urma, trei oameni se inecasera in apele oceanului: o inotatoare englezoaica si doi barbati care au incercat s-o salveze. Unul erea maitre baigneur. A fost oare un accident? A avut vreo legatura cu moartea fetei?

           Pe urmele adevarului se afla si jurnalistul Villequeau (Vilko), fotograful Marcel Galet so Beatrix Ross.

                      Beatrix si Villequeau traiesc o poveste de dragoste. Cei doi se stiu din adolescenta, dar parintii nu au fost de acord si diferenta sociala despartindu-i. Fiecare si-a refacut viata cu altcineva, dar nu s-au uitat. In 1925 Vilko si Beatrix s-au reintalnit dupa 10 ani. Viko era casatorit cu o femeie habotnica.

           Prin profesiile lor Vilko si fotograful iau contact cu ancheta, iar Beatrix leaga itele. Cineva vrea sa-i impiedice sa afle adevarul.

           Romanul a primit premiul Nadal in 2015. Este ceva diferit de ce am citit pana acum. Pare un monolog, dar in sensul bun. Are mult mister si suspans. O gasiti la libris.


          „ Daca vreti sa va spun parerea mea sincera, nu cred ca Dumnezeu vrea ca o coapsa frumoasa, alba, fina, asa cum avea stapana mea, sa fie schingiuita intr-un asemenea hal. Nu vad ce interes ar avea Dumnezeu sau Isus Cristos ori mai stiu eu care sfant ca o femeie sa-si mortifice trupul in asemenea masura."

          „ Povestea asta, spusa la nesfarsit, cum ca moartea ii face egali pe oameni e un basm pentru suflete pioase. 

          Ehei, vazusem eu multe tragedii in razboi si credeam ca nimic nu ma va infricosa de atunci inainte. Dar asta era valabil doar pe jumatate: nicio grozavie facuta de barbati nu ma mai ingrozea, e drept, insa frumusetea femeilor, fara cel mai mic efort, ma invingea si dadea cu mine de pamant."   

          Toate vietile au o cometa. Trebuie sa o vezi si sa o urmezi. Daca nu o vezi..." 

          Oamenii care au sufletul impacat nu bat drumurile, nici nu se duc in paduri, nici nu urca ingustele carari de munte, nici nu se aventureaza pe culmi. (...) Chiar daca ei neaga, multi alpinisti isi cauta moartea, de fapt, vor sa plateasca cu viata lor pentru crimele si pacatele pe care le au pe constiinta."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)

Sotia tacuta - A.S.A Harrison