Cabaret Biarritz - José C. Vales

             Philippe Fourac, directorul si proprietarul La Fortune, editura de carti populare, cauta fapte sangeroase pe care sa le vada transcrise intr-un roman de mare calibru. Georges Miet scria deja romane de succes si accepta sa se mute in statiunea de lux din sudul Frantei, Biarritz.


               Cabaret Biarritz contine o serie de interviuri transcrise, pe care scriitorul de romane populare Georges Miet le-a luat cincisprezece ani mai tarziu la Biarritz cand se documenteaza in privinta unei crime executate ca la carte, a tinerei Aitzane Palefroi. Tanara de 16 ani era angajata librariei Operclaritz  si a fost gasita inecata in apele oceanului. Initial se crede ca a fost sinucidere, dar apoi ceva nu se potriveste: un inel cu o piatra foarte valoroasa, "le prince charmant" de 15.000 de franci este gasit pe degetul fetei. Evident ca fata nu si-ar fi putut permite o bijuterie atat de scumpa.

           Cu cateva zile in urma, trei oameni se inecasera in apele oceanului: o inotatoare englezoaica si doi barbati care au incercat s-o salveze. Unul erea maitre baigneur. A fost oare un accident? A avut vreo legatura cu moartea fetei?

           Pe urmele adevarului se afla si jurnalistul Villequeau (Vilko), fotograful Marcel Galet si Beatrix Ross.

           Beatrix si Villequeau traiesc o poveste de dragoste. Cei doi se stiu din adolescenta, dar parintii nu au fost de acord si diferenta sociala despartindu-i. Fiecare si-a refacut viata cu altcineva, dar nu s-au uitat. In 1925 Vilko si Beatrix s-au reintalnit dupa 10 ani. Viko era casatorit cu o femeie habotnica.

           Prin profesiile lor Vilko si fotograful iau contact cu ancheta, iar Beatrix leaga itele. Cineva vrea sa-i impiedice sa afle adevarul.

           Romanul a primit premiul Nadal in 2015. Este ceva diferit de ce am citit pana acum. Pare un monolog, dar in sensul bun. Are mult mister si suspans. O gasiti la libris.


          „ Daca vreti sa va spun parerea mea sincera, nu cred ca Dumnezeu vrea ca o coapsa frumoasa, alba, fina, asa cum avea stapana mea, sa fie schingiuita intr-un asemenea hal. Nu vad ce interes ar avea Dumnezeu sau Isus Cristos ori mai stiu eu care sfant ca o femeie sa-si mortifice trupul in asemenea masura."

          „ Povestea asta, spusa la nesfarsit, cum ca moartea ii face egali pe oameni e un basm pentru suflete pioase. "

          „ Era evident ca  familia era cat se poate de interesata ca fata lor sa continue sa traiasca in puful vietii nobiliare. Asta inseamna, draga prietene Miet, cel putin in Anglia, ca o tanara frumoasa, provenind dintr-o familie de renume, nu numai ca poate ajunge sa se bucure de o viata fericita, dar le poate asigura si parintilor ei un trai lipsit de griji."

          „Mi-am dat seama ca Beatrix putea sa faca orice cu tanarul acela, ca putea sa-l faca fericit sau nenorocit cu un simpl gest al mainii sau dintr-o privire, ori cu o singura mana. Asta mi s-a parut uimitorsi umilitor, totodata. Dar asa sunt barbatii: capabili sa se dueleze pana la moarte pentru o nimica toata, dar incapabili sa se elibere de puterea unei priviri sau a unui sarut."

          „ Cei care ne bazam traiul zilnic pe aurul fara pereche, pe argintul nobil, pe diamantul pur si pe alte pietre pretioase trebuie sa ne conducem intotdeauna dupa sacrul principiu al discretiei, caci, printr-o veritabila rasturnare de sens, ostentatia nu e proprie celor cu adevarat bogati, ci saracilor. Cei care detin bogatii nesfarsite nu le arata lumii si nu fac caz de ele, ci isi poarta aurul si diamantele cu simplitate si eleganta demonstrate, in timp ce altii, care au acumulat venituri din furtisaguri, fiind, asadar, niste badarani, fac mereu caz de bijuteriile lor si le poarta cu ostentatie, exhibandu-le la cea mai mica ocazie: femeile lipsite de minte isi duc mana la barbie numai pentru a-si arata tuturor inelul sau bratara, iar domnii de mucava isi potrivesc cravata numai pentru ca doamnele sa le admire acul de aur. Tocmai de asta se spune ca prostul care nu e si fudul nu e prost destul/|

          Ehei, vazusem eu multe tragedii in razboi si credeam ca nimic nu ma va infricosa de atunci inainte. Dar asta era valabil doar pe jumatate: nicio grozavie facuta de barbati nu ma mai ingrozea, e drept, insa frumusetea femeilor, fara cel mai mic efort, ma invingea si dadea cu mine de pamant."   

          Toate vietile au o cometa. Trebuie sa o vezi si sa o urmezi. Daca nu o vezi..." 

          Oamenii care au sufletul impacat nu bat drumurile, nici nu se duc in paduri, nici nu urca ingustele carari de munte, nici nu se aventureaza pe culmi. (...) Chiar daca ei neaga, multi alpinisti isi cauta moartea, de fapt, vor sa plateasca cu viata lor pentru crimele si pacatele pe care le au pe constiinta."

          „Izvorul bunastarii mele e vanitatea omeneasca."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly