Jurnalul Annei Frank - Anna Frank

            Am auzit de mult timp de Jurnalul Annei Frank si am tot zis ca o s-o citesc, dar a trecut tare mult timp pana am pus mana pe ea. Probabil surprinzator dar nu stiam despre ce e vorba.


             Dupa venirea la puterea a lui Hitler (ianuarie 1933) capul familiei, Otto Frank,  decide sa emigreze impreuna cu familia in Tarile de Jos, la Amsterdam. Cand soseste o citatie de la SS, tatal hotaraste ca e cazul sa se ascunda si in iulie 1942 familia Frank se instaleaza impreuna cu alti evrei intr-o Anexa a sediului firmei detinute de Otto, timp de doi ani (6 iulie 1942-4 august 1944).

            Jurnalul Annei Frank primeste de la Annelies Marie ,,Anne’’ Frank numele Kitty si aici isi descrie toate trairile, gandurile, framantarile si evenimentele. Caietul il primeste cadou la aniversarea ei de treisprezece ani si atunci incepe sa scrie in el.

             Anna scrie in jurnal si despre relatia mai rece pe care o are cu mama ei, Edith Frank- Hollander si despre casatoria parintilor ei si despre sora ei mai mare cu trei ani, Margot.

             Anna povesteste prin ce treceau evreii: erau nevoiti sa poarte o stea galbena, sa-si predea bicicletele, nu aveau voie sa circule cu tramvaiul sau cu vreo masina, nu puteau sa faca cumparaturi decat intre orele 15:00 si 17:00, nu aveau voie sa iasa pe strada intre orele 20:00 si 06:00, nici macar in propria gradina, nu aveau voie sa frecventeze teatrele, cinematografele si alte locuri de divertisment, nu aveau voie la piscina, pe terenurile de tenis, hochei sau orice alte terenuri de sport, nu aveau voie sa practice canotajul si asa mai departe.

             Avea treisprezece ani si a inceput sa tina un jurnal, constientizand in timp ca va fi un document valoros la sfarsitul razboiului. In 4 august 1944, dupa debarcarea Aliatilor in Normandia, Anne si ceilalti locatari ai Anexei sunt arestati si deportati cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu execeptia tatalui lui Anne, Otto, toti mor. Anne si sora ei Margot mor de tifos la Bergen-Balsen in martie 1945. Cand este eliberat din lagar Otto Frank publica jurnalul fetei sale.

             Jurnalul Annei Frank a fost publicat prima oara in 1947. A fost tradus in peste 65 de limbi si vandut in peste 30 de milioane de exemplare.           „ Dar acum stiu macar un lucru: ajungi sa cunosti bine oamenii abia dupa ce te-ai certat zdravan cu ei o data. Abia atunci poti sa le judeci caracterul!"

           „ As putea sa-ti povestesc ore in sir despre mizeria provocata de razboi, dar asta nu face altceva decat sa ma deprime si mai tare. Nu ne ramane decat sa asteptam cat de poate de calmi sfârsitul acestei ananghii. Evreii asteapta, crestinii asteapta, toata planeta asteapta, iar multi nu-si asteapta decat moartea.”

           „ O, da, nu vreau sa fi trait degeaba, precum cei mai multi oameni. Vreau sa fiu utila sau placuta celor care traiesc in preajma mea si care totusi nu ma cunosc, vreau sa continui sa traiesc, chiar si dupa ce am murit!”

           „ Cu toata iubirea multora din jur, un om poate sa se simta singur atunci cand nu e pentru nimeni <<cel mai drag>>."

           „ Nu sunt bogata in bani sau bunuri materiale, nu sunt frumoasa, inteligenta, superdotata, dar sunt si voi fi fericita! Am o fire vesela, iubesc oamenii, nu sunt suspicioasa si vreau sa-i vad pe toti fericiti odata cu mine."

           „ De dimineata devreme si pana seara tarziu si partea cea mai frumoasa este ca nu se plictisesc niciodata! Am nascocit ceva si efectul e formidabil, e ca si cum ai intepa pe cineva cu un ac ca sa sara in sus. Exact asa functioneaza tehnica mea. Incep cu politica, o intrebare, un cuvant, o propozitie si imediat se ambaleaza toti!

           „ Ma apasa mai mut decat pot spune gandul ca nu putem sa iesim nicioadata si mi-e foarte teama ca vom fi descoperiti si apoi impuscati. Bineinteles ca asta-i o perspectiva nu prea placuta.’’

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen