Imparatul mustelor - William Golding

            Imparatul mustelor este primul roman al lui William Golding. Romanul a fost respins de 21 de edituri inainte de a fi publicat, iar apoi a inregistrat un succes rasunator.


             Cartea spune povestea unui grup de copii care supravietuiesc unui accident aviatic si fac tot posibilul sa supravietuiasca pe o insula de coral pustie. Copii isi aleg un lider la inceput care sa le spuna ce sa faca. Gasesc porci pe insula si se hotarasc sa-i vaneze. Iau decizia de a tine focul aprins in incercarea de a fi salvati si de a-si construi niste adaposturi, insa multi din copii nu participa, ci pleaca sa se scalde, sa manance, sa se joace.
              Desi hotarasera ca are drept sa vorbeasca cel care are cochilia, pe Piggy il reped toti. Ii iau si ochelarii pentru a-i folosi ca lupe si ii spar fara sa vrea o lentila.
              „ -Mai taci din gura!
              - Am cochilia, raspunse Piggy jignit. Am dreptul sa vorbesc!"
             Rapid relatiile dintre ei se strica. Plecasera la vanatoare si focul s-a stins si in tot timpul asta un vapor trecuse pe acolo. Incet, incet isi pierd inocenta si se salbaticesc.

              In 1983 William Golding este distins cu Premiul Nobel pentru Literatura "pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste, dar purtand si amprenta divesitatii si universalitatii mitului, ilumineaza conditiia umana din lumea de azi." Razboiul a fost experienta din cazua careia William Golding si-a pierdut increderea in om ca fiinta inocenta, pentru el pana si copii poarta in suflete germenele raului.
              Imparatul mustelor este predata in scolile din SUA. Titlul are un mesaj religios: Beelzebub este unul dintre cei mai cunoscuti idoli ai lumii vechi. Numele este alcatuit din doua cuvinte ebraice: „ba””al” (stapan) si „zebub” (musca) si se traduce ca "Stapanul lui Zebub" adesea "Imparatul mustelor". Imparatul este diavolul, in acest context rautatea din ei.

             Cartea o gasiti la libris.
Golding mărturisea mai târziu, în confesiunile către un prieten, că războiul i-a zdruncinat optimismul candid. „Înainte de război, aveam vederi iluzorii cu privire la umanitate. Dar războiul m-a învăţat altceva, pe mine şi pe atâţia alţii".

Citeste mai mult: /adevarul.ro/cultura/istorie/premiul-nobel-pesimist-incurabil-1_50ba01f37c42d5a663af786d/index.h


           „ - De faptul ca mi se spune Piggy. Ti-am zis ca nu-m pasa cata vreme n-au sa ma strige Piggy; te-am rugat sa nu le zici, dar te-ai apucat si le-ai spus imediat.
           Se asternu tacerea. Ralph il privi pe Piggy cu mai multa intelegere, isi dadu seama ca il jignise si ca il zdrobise sufleteste. Ezita intre doua cai - de a-si cere scuze sau de-a continua cu jognirile.
           - Mai bine Piggy decat Fatty, concise el cu brutalitatea conducatorului inascut, dar, oricum, imi pare rau daca te simti jignit."

           „ Daca te temi de cineva, il urasti, dar nu te poti impiedica sa nu te gandesti la el."

           „ Poate exista o fiara... sau poate suntem doar noi."

           „ Cuvintele nu puteau exprima durerea surda a acestor ganduri. Tacu,  in vreme ce stelele straluceau și dansau in toate directiile."

           „ Daca fetele aratau altfel cand erau luminate de deasupra sau dedesubt - ce mai era o fata?"

           „ Intelese brusc plictiseala acestei vieti, unde fiecare poteca era o improvizatie, iar o buna parte din viata diurna ti-o petreceai urmarindu-ti picioarele."

           „ - Nu-i vanator. N-o sa ne gaseasca niciodata carne. Nu e monitor la scoala si nu stim nimic despre el. Da ordine si asteapta ca altii sa i le respecte pe degeaba. Si toata vorbaria lui..."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)

Sotia tacuta - A.S.A Harrison