Regina matasurilor - Vanora Bennett

           Regina matasurilor a ajuns la mine oarecum intamplator, dar tot ce tine de Razboiul Rozelor ma pasioneaza.
           Romanul le are in plin plan pe surorile Lambert, Isabel si Jane. Despre Jane stiam ca fusese amanta regelui Eduard al IV-lea.


          Tatal lor, John Lambert, care este negustor de matasuri, le aranjeaza casatoriile. Jane (mai mare cu patru ani) accepta fara sa stea pe ganduri casatorie cu Will Shore. De partea cealalta Isabel nu stie cum sa scape, dar intalnirea unui tanar in biserica o convinge sa-si accepte destinul si accepta casatoria cu Thomas Claver. Pentru Jane banii, indiferent de unde vin, sunt importanti. Isabel este ambitioasa si-si doreste independenta. Isabel se casatoreste cu Thomas Cleaver. Soacra ei nu o suporta . Thomas nu era deloc muncitor, era mai mult baiatul mamei. Se inroleaza insa si moare, lasand-o pe Isabel vaduva si fara copii. Isabel decide sa ramana in casa soacrei, cu un contract pe zece ani ca ucenica a acesteia. Isabel nu vrea sa se afle ca ca sotul ei a cheltuit banii de zestre. Alegerea ei il face pe tatal ei s-o dezmosteneasca si sa-i lase toata averea lui Jane.

          Jane divorteaza si devine amanta lui Eduard al IV-lea si traieste in lux.

          Isabel devine femeie de cariera. Viata il scoate din nou in cale pe tanarul din biserica,de care uitase si incep o poveste de dragoste mistuitoare. Nu vrea sa renunte la el nici cand descopera ca e ducele de Gloucester, Richard, dar  ea il numeste Dickon.
          Dickon este insa dispus sa renunta la dragostea adevarata pentru putere.

          Actiunea se petrece intre 1471-1484 cand Anglia este prinsa in "Razboiul Rozelor" (Razboi pentru regat  intre casele de York si Lancaster. Lancaster reprezinta Trandafirul Rosu, York cel Alb)


          Cum se sfarseste aceasta poveste de dragoste va las pe voi sa descoperiti. O gasiti la all.           „ la varsta ta iti inchipui ca dragostea este cel mai important lucru... da pana la urma barbatii sunt toti la fel... inteleg ca acum i s-au aprins calcaiele si e cam salbatic, eh, dar o sa reusesti tu sa-l aduci pe calea cea dreapta cat ai bate din palme, o sa-l faci sa se apuce de treaba... important e sa ai o familie buna; dupa ce o sa faci copii o sa-ti dai seama ca in viata oricum nimic nu e mai important decat copii".

           „ Exista un timp pentru toate si toate lucrurile se fac la timpul lor. "

           „ Nu, eu una nu m-am temut niciodata de munca grea si asta m-a făcut sa fiu cine sunt”


           „ Toti ne zbatem sa castigam in fiecare zi a vietii noastre, dar pana la urma toti suntem egali cand ajungem la fundul sacului."

           „ Intotdeauna era la fel; disperare sau euforie si nimic intre cele doua. Cu cat ajungea sa îl cunoasca mai bine, cu atat devenea mai sigura ca nimic nu se va schimba. Îi placea la nebunie sa traiasca sub impulsul momentului. Îi placea sa creada ca acesta era si motivul pentru care era pur si simplu fascinata de el si îl iubea, aceasta simplitate disperata – cu o atractie pura, care înca lasa fara rasuflare si o subjuga cu puterea sa.”

           „ si incetul cu incetul, i se strecura un gand precum o umbra, o aparitie bolnavicioasa si plina de ura. La fel de bine se putea întampla sa nu aflu nimic. In fond, ce stia ea despre Dickon? Un miros; gustul pielii lui; o insiruire de gesturi; un licar al ochilor. Ea crezuse ca intre ei avusese loc o intalnire dintre doua minti. (...)
           Isi imaginase ca-i cunoaste sufletul; crezuse ca este sufletul lui geaman.Dar daca toate aceste lucruri erau adevarate, atunci acel Dickon pe care il stia ea era o umbra distorsionata, imposibil de cunoscut sau de inteles, total diferit de printul pe care il cunostea lumea.
           Intunericul care o invalui odata cu aceste ganduri chinuitoare era atat de mohorat si coplesitor, incat se ghemui strans, ca in agonie, strangandu-si genunchii cu bratele, inchise ochii si simti ca fata i se stramba din cauza durerii care îi inunda sufletul.”

           „ - E inutil sa pierzi timpul, raspunsde, cand stii exact ce vrei."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini

Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul - Robin S. Sharma

Casa de langa lac - Kate Morton