Pecetea mortii - Veronica Roth

           Pecetea mortii de Veronica Roth este un SF despre doua popoare dominante aflate in razboi, Kereseth si Noavek, thuversiti si shoteti (denumirea vine in functie de planeta pe care traiesc). Galaxia lor este strabatuta de un curent numit flux care le ofera haruri-flux.


             Familia Kereseth este compusa din mama Sifa - oracol care poate vedea ce se intampla, tatal Aoseh - care poate repara lucruri si cei trei copii ai lor: Cisi, prima nascuta, Eijeh care are harul sa fie tot oracol si Akos, ultimul nascut.
            Familia conducatoare Shotet, Noavek este cunoscuta pentru comportamentul brutal si fioros. Isi crestau linii pe brate pentru fiecare viata pe care o luaum in ceea ce se numesc pecetele mortiii si isi antrenau si copii in arta razboiului. Au un fiu Ryzek si o fiica Cyra. Tatal lor,  Lazmet, moare dupa cateva sezoane, ucis in impul unui sejur. Cyra isi ucide din gresala mama, pe Ylira. Destinul lui Ryzek este sa cada in mainile familiei Benesit. Ryzek ii marturiseste Cyrei care este harul ei: durerea, poate sa provoace durere pentru altii, dar simte si ea. Suparata este dusa de mama ei la diversi doctori pentru a-si putea controla harul isi atinge mama, care moare. Ryzek o santajeaza sa-i omoare dusmanii.

           Vas Kuzar ii ataca si-l ucide pe Aoseh si-i ultimii doi copii dupa ce Adunsarea si-a asumat raspunderea de a anunta destinele celor predestinati. In urma cu cativa ani, oracolele au impartasit celor din Adunare destinele vazute, insa cu titlu confidential. Mama lor fuge, iar tatal lor moare ucis de Vas. Akos si Eijeh ajung astfel in mainile familiei Noavek.
Akos ii da Cyrei un analgezic pentru a-i miscora durerile, insa intr-una din nopti o drogheaza cu analgezicul si incearca sa-i elibereze fratele si sa fuga. Este prins si drept pedeapsa, Ryzek ii fura amintirile lui Eijeh.

           Treptat Cyra si Akos se indragostesc unul de celalalt, cum este de asteptat. Ce se va intampla intre cele doua familii aflati citind romanul si continuarea lui, Cumpana destinelor de la Corint. E scris din doua perspective, a Cyrei la persoana intai si a lui Akos la persoana a treia. Coperta si titlul sunt extrem de potrivite.           „un bun soldat nu cineaza neinarmat nici macar cu prietenii."

           „Prepara un element si te poti otravi singur. Sper ca stii sa fii la fel de precisa pe cat esti de brutala."

           „- Ai pierdut inainte sa te trezesti, am spus. Lectia numarul unu: cea mai buna metoda de a castiga o lupta este sa eviti sa ai parte de una. Daca dusmanul tau doarme bustean, taie-i gatul inainte sa se trezeasca. Daca e marinimos, fa apel la compasiunea lui. Daca e insetat, otraveste-i bautura. Ai priceput?
           - Carevasazica, ar trebui sa arunc onoarea pe fereastra.
          - Onoarea, am pufnit eu. Onoarea nu-si are locul in supravietuire."

           „ Deoarece cunoasterea propriilor dusmani este inceputul unei strategii."

           „<< Pecetea mortii >> e un termen impropriu. Ele sunt intotdeauna inregistrari ale pierderilor. Nu ale triumfului."

           „ - Imposibil? A ridicat din sprancene. De ce? Fiindca nimeni n-a reusit s-o faca? Mainile lui au strans cu putere speteaza scaunului. Crezi ca eu, dinrte totii oamenii din galaxie, nu pot fi primul care sa-si sfideze destinul?"

           „ Acesta era costul aceleiasi blandeti care il facuse sa ma priveasca mai devreme cu compasiune in loc de dezgust: nebunia. Sa continui sa iubesti pe cineva atat de departe de a putea fi ajutat, atat de departe de izbavire, era o nebunie."

           „ - E greu de stiut ce anume e drept in viata asta, spuse ea. Facem ceea ce putem, insa singurul lucru de care avem nevoie cu adevarat e compasiunea."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Casa de langa lac - Kate Morton

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)