Lumea de orez - Su Tong

           S-a spus ca Balzac ar fi recunoscut in Su Tong un spirit inrudit, in special datorita portretelor de un realism feroce.
           Descrierea trairilor interioare ale personajelor sunt extrem de sincere dezvaluind caractere umane cumplite. Cartea mi-a placut nespus de mult din acest motiv. 


           Cinci-Dragoni este (anti-) eroul romanului. Ramas orfan acesta fuge din calea apelor care invadeaza Satul cu nuci. Se aseaza la poarta pravaliei de orez Gasca Mare a familiei Feng si-l roaga pe barbat sa-l lase sa munceasca pentru el si sa primeasca in schimb doar de mancare. Este umilit de toti din familie si nu numai si astfel ajunge Cinci-Dragoni sa prinda ura pe ei si sa-si doreasca razbunarea.

          Negustorul Feng are doua fete: Ziyun si Qiyun. Prima este concubina celui mai bogat om din zona, Lü Piji, poreclit Domnul. Acesta mai avea si alte amante, dar in momentul in care o bate pe Zhiyun, aceasta il inseala cu un angajat de-al lui, Abao. Abao l-a umilit pe Cinci-Dragoni cand a ajuns in sat, asa ca acesta ii trimite o scrisoare anonima Domnului in care ii povesteste de acest amantalac.  Abao este ucis cateva zile mai tarziu. Neputand sa spuna al cui este copilul pe care il asteapta Zhiyun este izgonita de Domnul si umilita. Pentru a putea scapa de rusinea adusa familiei, tatal fetelor i-o da de sotie pe Zhiyun lui Cinci-Dragoni.
          Tatal fetelor plateste niste talhari sa-l omoare pe Cinci-Dragoni cand il trimite in calatorie. Dar talharii ii spun ca la ce putini bani au primit jupanul nu a cumparat decat un deget asa ca il impusca intr-un deget din picior.

           La nasterea baiatului, Domnul cere baiatul pentru a-i duce numele mai departe, iar pe Zhiyun o primeste la cererea ei ca pe a sasea concubina, dar in realitate ca pe servitoare.
           Qiyun se casatoreste cu Cinci-Dragoni, desi nu este deloc incantata, dar intre timp tatal ei murise.
           Va las pe voi sa descoperiti ce se intampla mai departe. Romanul este ecranizat. Il gasiti la libris, la oferta.


            „Stia el prea bine ca si mila si caldura sunt ca baltoacele ramase-n strada, dupa ploaie, n-au adancime, sunt mincinoase si pier de cum bate vantul si iese soarele din nori. La drept vorbind, niciunul nu ma socoteste om adevarat. Si s-a mai gandit ca dusmania tot dusmanie ramane, e ca o bucata grea de fier - cum o ciocanesti si-o slefuiesti, bucata de fier e tot bucata de fier - care-l apasa pe inima."

            „Cand se joaca cu ceva, barbatilor le sta-n fire sa capete usor deprindere, dar si sa se sature usor. Joaca cu femeile e la fel."

            „La noi, barbatul care merge el in casa nevestei e cel mai de nimic in ochii oamenilor."

            „Nu veni tu cu Domnul sa ma sperii. A ridicat din umeri, iar imediat dupa aceea i-a tras crunt o palma femeii. Tarfulito, cin' te crezi tu? Esti doar o stricata, barbatii au treaba cu tine o zi-doua si apoi te-arunca. Acuma mi te-a aruncat Domnul mie la picioate, asa ca te strunesc cum imi vine, ca sunt barbata-tau!"

            „N-ai zis ca vii sa-i fii Domnului concubina a sasea? De ce speli tu haine la fantana? Qiyun s-a asezat pe buza fantanii si s-a uitatcu coada ochiului inspre hainele viu colorate din albie.
Mai spal si eu din cand in cand, sunt matasuri, nu prea am liniste daca pun servitoarea sa le spele.
Nu te mai da de ceasul mortii sa nu-ti pierzi obrazul, a ras rece Qiyun, ti-am zis eu de mult ca n-ai tu soarta de doamna in casa. Daca esti de nimic, altii o sa te socoteasca si mai de nimic."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen