#DPT 12 Scoala de bani

          A 12-a intalnire din seria Digital Parents Talks de la Parenting PR a  avut in prim plan banii. In general sunt destul de cumpatata si nu mi se scurg banii printre degete. In fiecare luna o parte din salariu o economisesc, inca de la primul salariu.


           Am invatat la acest curs ca trebuie sa constientizam factorii care ne influenteaza deciziile financiare.
           Alt sfat util pe care il tot aud/citesc de ceva timp este Plateste-te pe tine primul sau creeaza-ti o factura pe care s-o platesti lunar! Nu cheltuiesc nimic, pana nu pun ceva deoparte. Acest seminar i-a avut ca speakeri pe membrii programului Scoala de bani de la BCR: Alina Nicolae, Adriana Istrate si Bogdan Stefan. Ideal ar fi sa punem lunar bani intr-un cont la care sa nu avem acces. Sa uitam, in sensul bun al lucrurilor, ca am depus acei bani si sa nu intram in ei. Dupa cateva luni va deveni un obicei.

             Specialistii de la BCR ne-au ajutat sa identificam pasii pentru un plan financiar de succes. Initial am completat o "declaratie de avere" pentru a stabili valorile noastre nete. In cadrul acestuia tinem cont de acumulari (conturi curente, de economii, depozite, fonduri mutuale, actiuni detinute, obligatiuni/titluri de stat, alte tipuri de investitii, resedinte, terenuri, automobile, obiecte de arta, mobilier, bijuterii, pensii private, chirii, alte bunuri) si datorii (imprumuturi, rate, girant, fidejusor). Valoarea neta este suma rezultata din acumulari - datorii+ mosteniri.


         Urmatorul pas este analiza fluxului de lichiditati, adica o radiografie a veniturilor si cheltuielilor lunare (uneori anuale pentru vacante, cadouri, donatii). Acest pas ar trebui facut pentru fiecare luna in parte. De multe ori nu stim concret cati bani am alocat pentru alimente, vacante, distractii, sanatate, ingrijire, economii.

           Cel de-al treilea pas este stabilirea unor obiective generale si financiare. Ce imi doresc sa realizez, ce prioritati am si in cat timp vreau sa le atig. Aici pot intra vacante in fiecare an, un fond de rezerva pentru educatia copiilor, rambursarea creditelor, acumularea unei averi care sa fie lasata copiilor, pornirea unei afaceri.

           Pasii urmatori sunt dezvoltarea unui plan de actiune, crearea unui buget personal, administrarea finantelor si revizuirea progresului facut. Ar fi bine sa se faca o revizie anuala a planului financiar.


            Sfatul specialistilor este sa economisim lunar cel putin 10% din venituri. In timp putem creste acest procentaj, fara a ne afecta bugetul.

          Sponsorii evenimentului au fost BCR si Lidl. DGASPC Sector 6 ne-au gazduit ca de obicei la Conacul Golescu Grant.

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly