Splendida cetate a celor o mie de sori - Khaled Hosseini

              Khaled Hosseini este unul dintre cei mai cititi scriitori din lume cu vanzari de peste 39 de milioane de carti la nivel mondial.
             Splendida cetate a celor o mie de sori este a doua carte a sa. Inainte s-o citesc tot ce stiam despre ea este ca e un roman de dragoste extrem de profund. Trei sferturi din carte va spun ca m-am tot intrebat unde este aceasta poveste de dragoste. Dar da, ea exista si e una extraordinara!


           Splendida cetate a celor o mie de sori spune povestea a doua femei, Mariam si Laila, a caror vieti ajung sa se interpatrunda.

           Mariam este o "harami", un copil din flori, facut de un barbat cu slujnica sa, Nana. Tatal tau este Jalil Khan, care mai are 3 sotii si este un barbat vazut bine. Proprietar al unui cinematograf, a unor pamanturi in Karokh si Farah, 3 pravalii de covoare, una de tesaturi, Jalil mai are 9 copii legitimi, dar nu o recunoaste si pe Mariam in mod oficial, ci da vina pe Nana.
           Sotiile lui Jalil o gonesc pe slujnica care ajunge sa locuiasca intr-o cocioaba, unde lunar primesc mancare de la Jalil.
           Mariam viseaza ca tatal sau o va duce sa locuiasca in casa lui, sub acelasi acoperis si-i cere pentru aniversarea ei de 15 ani s-o duca la cinematograful sau ca sa vada desene animate impreuna. De la aceasta cerere tatal sau dispare si desi mama sa ii spune sa nu-l aleaga pe el, ca ea e tot ce are pe lume si ca fara ea va muri, Mariam se duce la Herat la casa lui. Doarme afara ca un caine, pana cand soferul lui a iese s-o duca acasa la ea, dar ea a reusit sa intre si sa-l vada, inclusiv tot luxul in care traia el. Cand se intoarce acasa o gaseste pe mama ei spanzurata de un copac si tatal sau o ia la el. Nu dupa mult timp nevestele tatalui sau, Afsoon, Khadij si Nargis, hotarasc s-o marite.
          Devine sotia lui Rasheed, un cizmar de 40-45 de ani, a carui sotie a murit la nasterea copilui.

          Laila este fiica unor vecini, a lui Hakil si Fariba. Laila a copilarit cu Mohamad Tariq Walizai si intre cei doi apar sentimente.
          Tariq ii spune ca pleaca cu familia sa in Pakistan, la Peshawar. Cei doi petrec noaptea impreuna si desi el ii propune sa se casatoreasca, ea spune ca nu-si poate parasi familia. Dupa 2 saptamani mama se decide in sfarsit sa plece in Pakistan, dar pe cand faceau pachetele o racheta ii loveste si parintii ei mor, iar ea este ingrijita de Rasheed si Mariam.
           Un barbat vine si ii spune ca l-a intalnit pe Tariq si ca acesta a fost lovit de o racheta si a murit. Realizand ca este insarcinata Laila accepta cererea in casatorie a lui Rasheed si devine sotia lui.

              Care este adevarul si unde este povestea de dragoste va las pe voi sa descoperiti citind cartea. Splendida cetate a celor o mie de sori o gasiti la libris.


          „ - Baga bine la cap, fata mea: precum acul unei busole care arata nordul, degetul acuzator al barbatului va gasi intotdeauna femeia. Intotdeauna. Sa tii mine, Mariam."

          „ Soti cartofori. Soti care isi copleseau mamele cu atentii, dar care nu cheltuiau o rupie cu ele, nevestele."

          „ Problema este cu tine si cu Tariq. El este baiat, intelegi, si-atunci ce sa-i pese lui de reputatie? Dar tu... Reputatia unei fete, mai ales a uneia asa dragute ca tine, este o treaba delicata, Laila. Ca un graur pe care il tii in mana. Daca slabesti stransoarea, zboara."

          „- Imi pare rau, spune Laila, minunandu-se cum fiecare poveste afgana este marcata de moarte si nenorocire si o suferinta de neimaginat. Si totusi, isi da seama acum, oamenii gasesc o cale de a supravietui, de a merge mai departe."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen