Gradina uitata - Kate Morton

           Gradina uitata de Kate Morton surprinde povestea a patru generatii din familia Mountrachet, de la inceputul secolului XX si pana in zilelele noastre. Actiunea se petrece intre Anglia si Australia si este povestita pe trei planuri, cu flashback-uri pentru a descoperi misterul.


           In ziua in care Eleanor (Nell) O’Connor (nascuta Andrews) a implinit 21 de ani, parintii i-au spus ca nu este copilul lor, ca au gasit-o la 4 ani pe cheiul portului din Maryborough. Marturisirea parintilor adoptivi, Lil si Hughie, o dezadacineaza si se hotaraste sa-si paraseasca logodnicul, pe Danny, sa-si tina surorile si parintii la distanta.

          Nell porneste in gasirea parintilor ei. Isi aminteste ca atunci cand avea 4 ani juca un joc secret cu o doamna, Autoarea si ca nu trebuia sa spuna nimanui cine stea. Autoarea a disparut si ea a ramas singura, doar cu un geamantan mic in care era o carte de povesti, o perie si o rochie. Reuseste sa afle identitatea parintilor atunci cand ajunge la Galeria Tate, dar cand sa afle de ce la 4 ani era pe vapor nu mai reuseste pentru ca fiica ei, Lesley, i-o aduce in grija pe nepoata ei, Cassandra Ryan. Initial Cassandra trebuia sa stea la ea o saptamana, insa situatia s-a dovedit a fi pentru totdeauna si planurile lui Nell de a parasi Australia definitiv au fost anulate.

           Insa Nell i-a lasat mostenire Cassandrei tot: casa in care locuia, bani si o casa in Anglia, in Cornwall, in satul Tregenna, de care nu stia nimeni. Nell a cumparat casa de pe domeniul familiei Mountrachet de la Richard si Julia Bennett.

             Celalalt plan o prezinta pe Georgina Mountrachet, care se indragosteste si fuge cu iubitul ei. Acesta moare, iar ea este insarcinata. Gemenii Eliza si Sammy trebuie sa se descurce singuri dupa moartea mamei lor cand ei au 14 ani, dar Sammy moare. Ramasa singura pe lume, Eliza este gasita de unchiul ei si adusa inapoi in sanul familiei. Aici o va cunoaste pe Rose, verisoara ei si vor deveni foarte bune prietene. Eliza este o povestitoare innascuta. Eliza este mai salbatica, purtand hainele ramase de la fratele ei, iar Rose este bolnavicioasa, dar intre ele se leaga o prietenie stransa.

           Daca va reusi Cassandra se descopere misterul va las pe voi sa aflati. Cartea o gasiti la targul cartii. Gradina uitata are un ritm alert si este plina de secrete de familie. Am mai citit de Kate Morton  Casa de langa lac, Casa de la Riverton si Orele indepartate .


          „intentiile bune nu duc intotdeauna la un sfarsit fericit"

          „Trebuie sa inveti sa deosebesti povestile de realitate, Eliza, spunea ea mereu.Basmele se termina prea iute. (...)
         - Nu trebuie sa te bizui pe faptul ca cineva te va salva, continua mama, cu privirile pierdute, o fata care asteapta pe altcineva s-o salveze nu va invata niciodata sa se descurce singura. Chiar daca ar avea posibilitati, i-ar lipsi curajul. Sa nu fii si tu asa, Eliza! Trebuie sa fii curajoasa, sa inveti sa te aperi singura, sa nu te bizui pe nimeni."

          „Doar ca trebuie sa te asiguri ca vezi ceea ce se afla cu adevarat in fata ta, nu ce crezi tu ca este."

          „In inima fiecarui om se afla un hau adanc, un gol a carui umplere se ridica mai presus de orice.Adeline banuia ca haul din inima lui Nathaniel Walker era mandria, mandria cea mai periculoasa, aceea a omului sarac. O ambitie de a0si dovedi valoarea, de a se ridica peste conditia sa si de a deveni superior tatalui sau."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen