Millenium, Stieg si eu - Eva Gabrielsson, Marie- Francoise Columbani

              Cand am inceput sa citesc Millennium, Stieg si eu nu am avut neaparat o asteptare anume. Eva Gabrielsson, concubina lui Stieg Larsson, si-a atribuit responsabilitatea pentru peisajele descrise in carte. De-a lungul cartii povesteste cum au fost create si inspirate diferite intamplari, dar cel mai mult peisaje.


            Millennium, Stieg si eu debuteaza cu intrebari despre consumul de cafea in Suedia, copilaria si intalnirea lor.
            Inainte s-o citesc auzisem ca unele persoane sustin ca Stieg a fost asasinat. Acest lucru nu este deloc insinuat in carte. In plus, bunicul si mama lui au murit amandoi de infart la 56 de ani. Stieg, la 50 de ani, a facut infart si a murit la scurt timp dupa ce a urcat scarile de la revista Expo, la care lucra atunci.
               Cartea vorbeste si despre schimbarea numelui. La origine Stieg se scrie fara e, dar pentru ca mai exista in Umea un alt Stig Larsson, Stieg si-a adaugat un e in prenume, pentru a nu fi confundat.
             Eva are o versiune si pentru ca nu s-au casatorit. Ei s-au cunoscut in 1972 si in 1999 au vrut sa se casatoreasca, dar atunci au aparut primele amenintari de la extremisti. Si-au cumparat verighete, dar dupa un timp Stieg nu a mai purtat-o, cand justifica tot ea, s-a ingrasat. Varianta familiei Larsson (care nu apare evident in carte) este ca au discutat cu Stieg si el le-a spus ca le e bine asa.

             Inainte de publicarea cartilor Eva marturiseste ca Stieg i-a spus ca Editura Norstends va infinta o societate in care ea sa fie cofondatoare si ca in cazul unui deces celalalt ar fi acoperit. La cateva luni de la decesul acestuia a iesit la iveala ca niciodata nu au fost depuse actele.
            „Soc! Aflu ca niciodata nu a fost demarata constituirea societatii!"

            Pentru ca Stieg si Eva nu au fost casatoriti si el nu a lasat niciun testament, Evei nu i-a revenit legal nimic. Familia Larsson, fratele Joackim si tatal Erland au mostenit tot ce inseamna industria Millennium si au vandut inclusiv drepturile de autor pentru ecranizarea cartilor, ceea ce Eva spune ca Stieg nu ar fi facut niciodata.
            Ea sustine in unele pagini ca nunta nu a avut loc din cauza hartiilor de care era nevoie, dar totusi Eva si Stieg au avut credit pentru apartamentul in care locuiau si Stieg a avut inclusiv o asigurare de viata.
            La momentul in care este scrisa cartea, in 2011, ea locuieste inca in apartamentul in care traia cu Stieg, iar familia Larsson i-a lasat jumatatea lui Stieg din apartament si asigurarea lui de viata care acopera partea lui din creditul imobiliar. Conturile lui au ajuns la Eva. Insa vanzarile Millenium au generat milioane de euro, totul ajungand la tatal si fratele lui. Acestia au vrut sa-i ofere Evei 2 milioane de dolari pentru ca ea sa renunte sa mai ceara drepturile morale asupra trilogiei Millenium, dar ea a refuzat.

              Eva Gabrielsson mai spune ca familia Larsson i-a propus, in primul an de la moarte a lui Stieg,  sa se casatoreasca cu tatal lui, ramas vaduv si sa rezolve aceasta problema cu mostenirea.
              Prietena lui Stieg marturiseste ca daca va castiga procesul intentat familiei Larsson va publica volumul 4 din seria Millenium, a carui titlu este Razbunarea Zeilor. Acesta se banuieste ca este pe calculatorul lui Stieg de la Expo. Informatiile de pe laptop, sunt insa protejate de lege, care afirma ca sursele jurnalistilor sunt intangibile.
          Pana azi trilogia Millenium s-a vandut in peste 80 de milioane de exemplare in intreaga lume. In 2008, Stieg Larsson, a fost cel mai bine vandut autor din lume dupa Khalid Hosseini.


            „Bunica avea un fel al ei de a spune "uite ce cred eu..." care ne obliga sa ne gandim de doua ori inainte de a ne apuca sa facem un anumit lucru. Cele patru cuvinte lasau sa se inteleaga: "Bun, faci ce vrei tu, dar iti asumi toata raspunderea."

            „Salariile ne permiteau sa supravietuim si doar, cu atat mai mult cu cat Stieg, spre deosebire de mine, era si foarte cheltuitor. Astfel, toata viata, chiar si in perioadele cand stateam foarte prost cu banii, si-a luat micul dejun la cafenra, desi costa foarte scump. Degeaba ii tot explicam, nu voia sa isi schimbe cu niciun chip obiceiul. Eu proveneam dintr-o familie de tarani care, daca aveau o ferma si ceva pamant, de bani nu dispuneau mai deloc. Parintii lui Stieg nu aveau niciun fel de proprietate, stateau cu chirie intr-un apartament, dar, pe de alta parte, mobilierul lor era mai scump decat cel al familiei mele."

            „Stieg mi-a spus ca Editura Norstends il poate ajuta sa infinteze o societate la care sa fiu cofondatoare (...) Din punctul meu de vedere, sriind cat putea fi de cu capul in nori, mi-am spus ca nu era o intamplare faptul ca editura se oferea sa ajute autorii, care, probabil, toti semanau cu Stieg (...) Astfel nu mai era nevoie, mi-a explicat Stieg, sa facem tot felul de hartii, ca de pilda testamentele, fiindca eram proprietari cu drepturi egale, iar in statutul societatii aceleia se stipula ca, in cazul decesului unuia dintre noi, celalalt va deveni posesorul intregii sume. (...) Din cand in cand il intrebam cum mergea cu constituirea societatii, iar el imi raspundea ca actele sunt in curs de redactare."


Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen