Digital Parents Talks: Educatie financiara

          Aflata la a noua editie, digital parents talks a avut ca subiect educatia financiara, a copiilor, dar si a noastra a adultilor.


          Educatie financiara pentru copii
          Varsta ideea pentru a vorbi cu copii despre bani este atunci cand cere cel mic pentru prima oara ceva sau cand mama se intoarce la munca dupa doi ani de stat cu copilul.  In aceasta discutie trebuie sa mentionam care sunt banii mamei si ai tatalui si ca din ei trebuie sa  platim rate, cheltuielile de intretinere, mancare, vacante, etc. Important este sa nu cheltuim tot ceea ce castigam, pentru ca pot aparea situatii neprevazute, putem sa ne imbolnavim si sa ajungem sa luam doar 85% din salariu. Cu cei mici trebuie  sa folosim exemple. Cele mai bune jocuri sunt cele in care copii se considera adulti si primesc banuti. Cand sunt mici copii asimileaza cel mai bine informatii.

          Statisticile arata ca Bucurestiul este codas la educatie financiara, cei mai multi interesatii sunt cei din Moldova, Suceava, de conditii medii sau saraci.
          Copii trebuie sa inteleaga ce costa bani si ca ei nu pica din cer. Important este sa nu incercam sa compensam dragostea sau lipsa timpului petrecut cu ei cu bani. Cei mici pot primi mici sume de bani, dar e bine sa discutam cu ei ce vor face cu banii, pe ce-i vor cheltui. Trebuie sa le explicam celor mici diferenta dintre nevoi si dorinte, sa analizam ce inseamna scump si ieftin. Cand le explicam sa avem in vedere ca ei trebuie sa fie generosi si nu individualisti.

          Educatie financiara pentru adulti
          Principalele probleme care apar intr-o familie sunt banii. Important este sa se imparta cheltuielile din familie si sa avem mare grija la luarea creditelor. Creditul trebuie sa fie pe o perioada cat mai mica de timp, pentru a nu pati dobanda foarte mare. Daca este cu dobanda fixa putem sa calculam cat platim pentru un interval mai mare sau mai mic de timp.

        Educatie financiara pentru bloggeri
        Formele prin care bloggerii isi pot monetiza activitatea legal si profesionist sunt: PFA, SRL, microintreprindere, asociatie, ong, contract cu drepturi de autor.
        La firma banii nu pot fi scosi decat la sfarsitul anului, sub forma de dividende. La PFA este mai usor de infintat si banii pot fi scosi oricand este nevoie.
        SRL-ul nu poate primii donatii, doar ONG-urile (asociatiile).
       Oricine care nu are carte de munca poate beneficia de pensie si asigurari medicale daca incheie un contract la Casa de Pensii, specificand cat platesc lunar pentru a avea la batranete sau in caz de nevoie la sanatate.
        In concediu maternal poti castigi maxim 3000 lei net pe an fiscal (daca incepe concediul in martie e pana in decembrie).

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly