Thérèse Raquin - Émile Zola

             Romanul Thérèse Raquin spune povestea unei casatorii aranjate, intre doi verisori si in care intervine si un al treilea om.
            Crescuta de matusa ei, dupa moartea parintilor, Thérèse a fost un copil care a trebuit sa ia medicamente impreuna cu verisorul ei, Camille,  care era bolnav, dar nu vroia sa le ia. Dormeau in acelasi pat inca de mici si bolnavul mirosea.


             Mama lui Camille s-a gandit ca daca ea moare nu va mai fi cine sa aiba grija de copilul ei, pe care nu s-a indurat sa-l dea nici la scoala, de frica sa nu se imbolnaveasca asa ca la douazeci si unu de ani Thérèse s-a  casatorit cu Camille.
              Dupa nunta Camille a ales sa plece din Vernon la Paris asa ca s-au stabilit acolo. Intr-o seara Camille a venit cu un prieten din copilarie, Laurent, care a povestit ca ii place sa picteze si vrea sa-l picteze pe Camille.  Tatal lui Laurent era bogat, avand pamanturi in Jeufosse, dar din cauza leneviei fiului sau cei doi erau certati. Laurent tot spera sa moara tatal sau pentru a-l putea mosteni.
              Laurent a remarcat-o pe Thérèse, nu a a placut-o initial, dar a considerat ca o poate avea foarte usor asa ca dupa terminarea portretului lui Camille a sarutat-o si la scurt timp a inceput aventura lor.

           In zilele de duminica Camille aproape ca o obliga pe Thérèse sa iasa impreuna la o plimbare si uneori chiar ieseau din Paris. In ultimul timp il luau si pe Laurent cu ei.
           Laurent isi dorea sa nu mai munceasca deloc, sa fie "bine hranit, bine imbracat" sa ia locul lui Camille, sa-i ia sotia, mama si banii. Din acest motiv s-au hotarat sa-l omoare.
            Intr-o duminica au plecat spre Sain-Ouen si atunci i-a venit lui Laurent ideea de a inchiria o barca. Intentionat a ales o barca usoara, mai fragila. Apoi l-a tot zguduit pe Camille, care l-a muscat de gat inainte de a fi aruncat in apa. Dupa cincispreze zile i-au gasit corpul si au putut sa faca inmormantarea. Dupa cincisprezece luni in care au tot avut cosmaruri amandoi s-au gandit ca impreuna le-ar putea fi mai bine. Desi in timpul acesta Laurent a umblat cu un model care il intretinea s-a gandit ca doar nu a omorat un om pentru nimic si ca de gelozie e posibil ca Thérèse sa-l dea in gat. S-au gandit sa se casatoreasca, dar sa fie ideea altora si ei sa-si dea acceptul. Ceea ce s-a si intamplat, numai ca intre ei inecatul tot era. Ce se intampla mai departe va las pe voi sa aflati.
         Cartea o gasiti la libris. Este si ecranizata, dar sunt si deosebiri intre ele, asa ca merita sa cititi cartea.         „cei care infrunta primejdia in fata sunt feriti de ea."
         „ca isi daduse demisia si ca idi va parasi slujba peste doua saptamani (...) Thérèse stranse din buze si nu raspunde nimic. Nu intelegea deloc ca Laurent sa-i cheltuiasca mica agoniseala care ii asigura libertatea. Cand sotul ei o incolti cu intrebarile, pentru a-i obtine consimtamantul, ea raspunse scurt. Ii dadu a intelege ca, daca isi parasea slujba, nu va mai castiga nimic si va fi cu totul la mana ei."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen