Shantaram - Gregory David Roberts

            Desi autorul nu o declara ca  biografie, Shantaram este inspirata din viata lui si este scrisa cand era intr-o inchisoare, in Arthur Road, perioada descrisa si in roman. Personajul principal este Lindsay  (nume din pasaportul fals) pe care si-l ia dupa ce a evadat in plina zi din inchisoare. Ghidul care ii devine si prieten, Prabaker Kishan Kharre, ii spune Lin si ulterior mama lui Prabaker il "boteaza" Shantaram Kishan Kharre. Shantaram inseamna omul pacii sau omul lui Dumnezeu, Kharre este numele de familie al lui Prabaker si Kharre, pentru ca era tatal lui Prabaker  si tatal lui adoptiv.  Traditia dicta ca el sa preia numele lui mic si sa-l foloseasca ca al doilea nume de botez.


            Dupa ce a evadat si a devenit cel mai cautat om din Australia, a fugit in India si s-a schimbat complet. Inainte se droga, dar in Bombay (Mumbay-ul de azi) a ajutat la infintarea unui spital, la imbunatatirea vietii in mahala pana intr-un moment cand s-a intors la ce era si a intrat in randurile mafiei, devenind traficant de arme, falsificator si contrabandist.
            Inca din prima zi in Bombay a intalnit-o pe  Karla Saarenen, de care s-a indragostit si s-a chinuit mult timp s-o cucereasca. Karla nu sta cel mai bine la capitolul incredere, pentru ca inca de la zece ani a ramas orfana de ambii parinti. La cincisprezece ani a fost violata, matusa nu i-a luat apararea asa ca a plecat la Los Angeles. Apoi a luat un avion spre Singapore si a cunoscut un om de afaceri si viata ei s-a schimbat.
           Shantaram, bestseller international, a fost publicat in peste patruzeci de limbi si a fost vandut in peste patru milioane de exemplare. Romanul te face sa te indragostesti de India, de oamenii iubitori de acolo, care sunt atat de dispusi sa se ajute si sa sacrifice si ultimele lor galeti de apa pentru cei din jurul lor care au si mai multa nevoie decat ei. Pentru ca in mahala, oamenii stau inghesuiti, in chirie si cu ratie la apa. Iar incendiile nu sunt chiar rare.
            Daca vreti sa aflati cum a evadat in plina zi din inchisoare si cum a ajuns ca din cel mai bun om din mahala sa intre in randurile mafiei va invit sa cititi cartea pe care o gasiti la  all. 
            Are si o continuare, Umbra muntelui, care este deja la mine si ma asteapta s-o citesc.


           „Suferinta este felul in care ne punem dragostea la incercare, mai ales dragostea noastra fata de Dumnezeu."
           „ - Ce vrei tu, Karla?
            - Vreau totul, spuse ea cu un zambet slab, crispat. Stii, i-am spus asta candva unui prieten de-al meu, iar el mi-a spus ca secretul in viata este sa nu iti doresti nimic si sa reusesti asta."

           „Unul dintre motivele pentru care tanjim dupa dragoste si pentru care o cautam cu atata disperare este acela ca dragostea este singurul remediu impotriva singuratatii, a rusinii si a durerii. Insa unele sentimente se ingroapa atat de adanc in suflet, încat numai singuratatea te poate ajuta sa le gasesti din nou. Unele adevaruri despre propria persoana pot durea atat de tare, incat numai rusinea te poate ajuta sa traiesti cu ele. Iar unele lucruri sunt atat de triste, incat numai sufletul tau plange pentru
ele."

           „La inceput, cand iubim pe cineva cu adevarat, marea teama este ca acel cineva nu ne va mai iubi. Dar lucrul de care ar trebui sa ne fie teama, chiar sa ne ingrozeasca, este sa nu incetam noi sa-l iubim, chiar si dupa ce a murit si s-a dus."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen