SA NU MOR IN VIS – poveste roma despre sanatate

          ActiveWatch a prezentat marti la Bucuresti, in avanpremiera, filmul SA NU MOR IN VIS, o calatorie documentara care recupereaza istoria roma despre sanatate din perspectiva subiectiva a peste douazeci de povestitori veritabili si ne ofera ocazia sa îi cunoastem pe Alina, Carmen, Daniel si Sorin, patru dintre primii medici romi care isi asuma etnia fara ocolisuri. Proiectia a avut loc la Cinema Muzeul taranului, in prezenta echipei si a unui public numeros.


          Ana Ciutu, co-realizatoare: „Desi pentru multi poate parea ireal, suntem contemporanii aparitiei primei generatii de medici romi. Fenomenul este fara precedent in Romania iar în spatele lui se afla povesti individuale, oameni si eforturile lor. In 2015, aceste povesti au devenit subiectul filmului SA NU MOR IN VIS.”
          In spitalele din România gasim cel mai adesea povesti fara speranta, dar, cu putin noroc, tot acolo îi gasim si pe Alina, Carmen, Daniel si Sorin, medicii romi care au ales sa invete o viata intreaga sa îi vindece pe ceilalti. Ei au visat sa devina medici si au facut toate eforturile sa isi implineasca visul. Rezultatele lor i-au calificat sa devina bursieri Roma Health Scholarship Program, program academic care a sustinut peste 600 de studenti si elevi romi din 2008 pana in prezent.


           Anelise Salan, realizatoare: „In 2015, i-am cunoscut la Iasi pe Alina Calin si Sorin Lacatus. Alina era medic rezident iar Sorin era înca student. Am descoperit doua personaje foarte puternice si am decis ca ne vom întoarce. Anul urmator am intalnit alti doi medici romi, pe Carmen Boroghina si Daniel Stanciu. La finalul anului 2016 aveam portretele unor oameni pe care îi admiram foarte mult, dar ne dadeam seama ca povestea este mult mai complexa. Nu ne puteam opri acolo, aveam doar un început. In 2017 am calatorit prin tara, am aflat o multime de povesti ale romilor despre sanatate si le-am adunat într-o colectie de istorie orala autentica. Acum filmul este gata!”

          Dupa trei ani de documentare, pot fi numarate mai bine de 50 de zile de filmare si peste 100 de ore de material video. Dar ceea ce conteaza cu adevarat nu este masurabil. In urma orelor petrecute la montaj, a ramas povestea care da voce persoanelor pe care rar le întreaba cineva de sanatate. Pentru multe dintre aceste persoane, numai drumul de acasa pâna la scoala sau pâna la cel mai apropiat medic înseamna mai mult de o ora prin frig, noroi, ghetus sau arsita. In ciuda dificultatilor, chiar si în cele mai izolate dintre comunitati traiesc oameni care fac tot ce le sta în putinta sa fie mai bine.

          Filmul documentar Sa NU MOR IN VIS este o productie Active Watch, realizata de Anelise Salan si Ana Ciutu cu sprijinul Open Society Foundations si al ArtKlub. Procesul de documentare a inceput in anul 2015 si a continuat pana la mijlocul anului 2017 in cadrul programului de burse Roma Health Scholarship Program.       Sa NU MOR IN VIS [documentar, România, 2017]| trailer - https://vimeo.com/231878912
Fotografii de la filmari  https://we.tl/zU1Tfryn2a   |    Fotografii de la avanpremiera  https://we.tl/15zMNjjjb3
        Credit foto: Mircea Struteanu  
        Pentru detalii despre filmul Sa NU MOR ÎN VIS ne puteti contacta prin e-mail si telefon.
        Contact: Ana Ciutu, ana@activewatch.ro, +40 725 214 491

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly