Blestemul regelui - Philippa Gregory

           Ma asteptam ca Blestemul regelui sa fie povestit din perspectiva lui sau a uneia din primele lui sotii, Caterina de Aragon sau Anne Boleyn. Dar nimic mai fals. Romanul este povestit din perspectiva Margaretei de York (avand descendenta din Plantagenet) devenita prin casatoria cu Richard Pole Margaret Pole.


         Cartile Philippei Gregory le-ati mai vazut la mine pe blog. Am scris despre dinastia Tudorilor: Imblanzirea reginei,  Printesa statornica,  Mostenirea BoleynSurorile Boleyn, razboiul Rozelor: Doamna apelor, Regina Alba, Regina Rosie si o carte romantica: Copilul zanelor.

              Asa cum Philippa Gregory ne obisnuieste la inceput cartii avem arborele pentru casa Plantagenet (York si Lancaster, care unite vor da casa Tudor). Blestemul regelui sustine ideea din romanul Regina Alba in care Elizabeth Woodwille si fiica ei, tot Elizabeth,  blesteama urmasii celor care au ucis printii din Turn, nestiind ca fiica ei va ajunge sa se casatoreasca cu Henric Tudor.
            Dupa cum stiti Elizabeth York si cu Henric Tudor au doi baieti: Arthur si Henric. Arthur se casatoreste cu printesa Spaniei, Caterina de Aragon, dar moare dupa doar  patru luni de mariaj. Dupa ani intregi de asteptare se casatoreste cu fratele lui Arthur, Henric, ramas in istorie ca Henric al VIII-lea. La scurt timp dupa nunta Caterina ramane insarcinata, dar pierde sarcina. Urmeaza multe alte sarcini pierdute, iar fidelitatea lui Henric este doar o iluzie. Regele ajunge sa creada ca este blestemat pentru ca nu poate avea un mostenitor, un barbat de sex masculin din casnicia sa. Are un bastard si o fetita, Maria, din relatia cu sotia sa, Caterina.


              Margaret Pole are mai multi copii, iar ultimul dintre ei se naste la scurt timp dupa ce devine vaduva. Alege s-o sustina pe Caterina de Aragon sa devina regina Angliei si aceasta o ia ca doamna de onoare a sa. Despre casatoria Caterinei cu Henric am mai povestit pe blog, ca si despre cea cu Anne Boleyn.
            Va mai spun doar ca unul dintre copii ei moare si va invit sa citit aceasta carte minutios descrisa si inspirata din fapte reale. O gasiti la libmag.ro

         „E singurul chip in care isi poate vedea fiul urcat pe tron, fara sa-si dezmosteneasca fiica. Este singurul chip in care poporul l-ar accepta pe Henric Fitzroy ca mostenitor al tatalui sau, Orintesa Maria devine regina Angliei, avand alaturi un sot de neam Tudor.
            - Sunt frati vitregi. E ingrozitor.
            - Asta credem noi. Asta ar crede un tata oarecare. Dar aici e vorba de un rege, care se gandeste cine o sa-i mosteneasca tronul. Ar face orice sa se asigure ca Tudorii raman pe tron. O printesa nu poate apara tronul Angliei. Iar el ar putea obtine o dispensa pentru o astfel de casatorie."

         „- Toti regii trebuie sa se supuna legii; dar acum acest rege isi descopera puterea. Descopera ca poate face legea. Si nu-i poti spune unui om in toata firea sa asculte, ca unui copil. Odata ajuns la maturitate, mai poate redeveni el copil? Cine poate porunci unui rege, cand nu mai este print? Cine ii poate porunci leului, dupe ce a descoperit ca nu mai este doar un pui?"

         „Dar cardinalul i-a vorbit despre un blestem, de demult aruncat asupra Tudorilor potrivit caruia printul de Wales avea sa moara - asa cum a murit Arthur -, la fel si urmatorul print, iar spita lor avea sa se sfarseasca cu o fata, o fecioara si spita Tudorilor avea sa se syinga, si toata stradania lor avea sa fie in van."

            Ati citit-o?

Comentarii

 1. Nu am citit-o. Nu am mai citit de mult, din lipsa timpului, insa e cazul sa ma reapuc, am citti atatea recenzii interesante.

  RăspundețiȘtergere
 2. Am mai citit ceva carti de aceasta autoare, trateaza foarte frumos subiectele istorice, nu te plictiseste, ci te incita la cunoastere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este, eu nu sunt pasionata de istorie, dar Philippa Gregory m-a prins in mreajele ei. :-P

   Ștergere
 3. O lectura cu subiect interesant.
  Am adaugat-o si pe lista mea. :D

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

tratament pentru par cu acid hialuronic si colagen