Stol de pasari albe (Sembazu) - Yasunari Kawabata

              Yasunari Kawabata a fost primul scriitor japonez distins cu premiul Nobel. Actiunea romanului Stol de pasari albe se deschide cu Kikuji Mitani ce participa la o ceremonie a ceaiului. Initial nu doreste sa participe intrucat tatal lui tocmai murise si considera ca nu are nevoie de simple gesturi de politete. Acest simplu eveniment va schimba viata personajelor principale.


          Invitatia i-o facuse matroana Kurimoto Chikoka, profesoara in arta ceaiului.  Aceasta incearca sa-i aranjeze o casatorie cu Yukiko.

               Kikuji are o relatie si cu fosta amanta a tatalui sau, doamna Ota.

             Caci domnul Ota si tatal lui Kikuji, amandoi adepti ai artei ceaiului, se aflau in stranse legaturi de prietenie. Dupa moartea domnului Ota, tatal lui Kikuji fu acela care se insarcina sa vanda colectia artistica a prietenului sau. El a intrat astfel in relatii cu vaduva prietenului sau, care a devenit apoi metresa lui."

            Este atras si de fiica doamnei Ota, Fumiko, dar si de presupusa viitoare sotie, Yukiko.
Ce se intampla mai departe va las pe voi sa descoperiti. Va mai spun doar ca cineva se sinucide.

           In japoneza romanul se numeste Sembazu si simbolizeaza un motiv ornamental ce reprezinta o mie de cocori. Romanul se mai numeste si O mie de cocori.

               Nu este bine, doamna, sa pastrati toata otrava asta in suflet. Hotarati-va s-o aruncati afara! Dumneavoastra slabiti vazand cu ochii in timp ce persoana aceea e mai infloritoare ca oricand"

          Se intampla uneori ca, in amintire, trecutul sa ne fie mai drag."

           Intr-atat de adevarat este ca in lumea asta, cu cat unele fiinte va sunt mai scumpe si mai dragi, cu atat mai palida e si imaginea pe care v-o lasa, in timp ce tot ceea ce este urat si respingator se imprima adanc in amintire!"


           Vuietul muntelui ( Sunetul muntelui) il prexinta pe sexagenarul Shingo Ogata, care asista la dezintegrarea propriei familii: Fusako, fiica lui se desparte de sot si revine in casa parintilor impreuna cu cele doua fete; Shuichi, fiul sau are o relatie extraconjugala si casnicia lui cu Kikuko se strica de la o zi la alta.
            Cartea este presarata de momente din tineretea lui Shingo care ii aminteste de atractia pe care o simtea pentru sora sotiei lui. De aici si pana la atractia catre nora sa nu mai este decat un pas.
Va invit pe voi sa descoperiti ce se mai intampla in roman.

             Targul Cartii a deschis un nou magazin pe strada Doamnei nr 27-29, colt cu Bd I.C.Bratianu. Si cu aceasta ocazie va ofera o surpriza: un cod ce ofera o reducere de 10 % la cumparaturile facute in noul lor magazin. Codul este "10DOAMNEI".
             Spor la cumparaturi!
             http://www.targulcartii.ro/

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Casa de langa lac - Kate Morton

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)