Floare-de-Zapada si evantaiul secret - Lisa See

            Romanul Floare-de-Zapada si evantaiul secret incepe cu  Floare-de-Crin, de optzeci de ani, vaduva, care isi povesteste viata inca din copilarie.


           Ea povesteste cum la sase ani parintii au vrut sa-i lege picioarele, pentru ca asa se face, dar la sfatul unei petitoare s-a amanat legarea picioarele cu inca un an. La legarea picioarelor, una din surorile ei moare, iar o zi mai tarziu si  bunica.

            Floare-de-Zapada si evantaiul secret descrie si relatia laotong de suflet-pereche intre doua fete din familii diferite, relatie ce incepe inca din copilarie si se pastreaza pe toata durata vietii. Laotong se realizeaza pe baza a opt caractere care trebuie sa se potriveasca in viata celor doua. Astfel Floare-de-Crin ajunge sa fie laotong pentru Floare-de-Zapada, desi aceasta din urma provine dintr-o familie cu stare.
            Volumul este despre cultura din China, despre anii de lapte, zilele strangerii parului, zilele de orez si de lapte si despre sezand in tacere. Cartea vorbeste despre cum sunt privite femeile ce sunt doar putin peste servitori, privite ca niste straine de familiile sotilor lor si crescute pentru alte familii de catre parintii lor. Aflam si traditiile si obiceiurile pentru casatorii in aceasta cultura.
           Cartea este si ecranizata, dar cartea si filmul sunt diferite si imi place mult mai mult romanul.

            Romanul este emotionanta asa cum Lisa See ne-a obisnuit. Vi-l recomand din inima.  Iubirea dintre Floare-de-Zapada si Floare-de-Crin m-a impresionat. Ele comunica prin evantaiul secret, care este martor la evenimentele din viata lor: copilarie, casatorie, nasterea fiilor, nasterea fiicelor. Floare-de Zapda si Floare-de-Crin doresc sa creeze o relatie laotong intre fiicele lor, Jad si Luna-de-Primavara, desi niciunul din cele opt caractere nu corespunde. Daca sunteti curiosi cum se termina o gasiti pe libris.

           Am mai citit de Lisa See: Fetele din Shanghai si Visul lui Joy.


           „Atunci cand simteam ca nu mai puteam suporta niciun moment in plus de durere si cand lacrimile imi curgeau pe legaturile insangerate, mama imi vorbea cu blandete la ureche, incurajandu-ma sa rezist inca o ora, inca o saptamana, aducandu-mi aminte de rasplata care ma astepta daca mai rabdam putin. In acest fel m-a invatat sa indur – nu doar incercarile fizice ale legarii picioarelor si ale nasterii, ci si chinurile inca mai aprige ale inimii, ale mintii, ale sufletului. In acelasi timp, imi sublinia defectele si ma invata sa le folosesc in avantajul meu."

           „- Niciuna dintre femeile din aceasta familie nu a avut vreodata o laotong.
           - Familia voastra nu a avut prea multe lucruri pana acum, spuse Madam Wang in timp ce se ridica de pe scaun. Discutati toate astea intre voi, in casa, dar tineti minte, nu va intalniti cu aceasta ocazie în fiecare zi. Va voi mai vizita."

           „-Fiecare cuvant trebuie plasat in context, ne amintea in fiecare zi la sfarsitul lectiei. Se poate naste o adevarata tragedie  dintr-o interpretare gresita."

           „Chiar daca familia in care ne-am nascut ne iubeste, suntem o povara pentru ea. Ne maritam in alte familii, ne ducem la sotii nostri fara sa fi fost vazute, ne facem datoria conjugala fata de ei, desi ne sunt total straini, si ne supunem pretentiilor soacrelor. Daca avem noroc, facem baieti si ne asiguram pozitia in casa sotilor nostri. Daca nu, avem de infruntat dispretul soacrelor, ridiculizarile concubinelor sotilor nostri si expresia de dezamagire de pe chipul fiicelor noastre."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)

Sotia tacuta - A.S.A Harrison